Disse ubehagelige svar afkræves mediemogulen
80-årige Rupert Murdoch skal i den varme stol tirsdag eftermiddag. Foto: Kirsty Wigglesworth / POLFOTO
Hvor meget vidste de ansvarlige på skandaleavisen? Dét er det centrale spørgsmål, som politikerne i dag søger svar på.

Kl. 15.30 dansk tid her til eftermiddag skal mediemogulen Rupert Murdoch, hans søn James og den tidligere chefredaktør på News of the World, Rebekah Brooks, forklare sig over for kultur-, medie- og sportsudvalget i det britiske underhus.

Og der venter i den grad de tre hovedpersoner en varm omgang.

Meget peger på, at topfolkene bag den nu lukkede søndagsavis udmærket vidste, hvilke lyssky arbejdsmetoder journalisterne på avisen benyttede sig af.

Bl.a. er det kommet frem, at Rupert Murdoch havde for vane at diskutere forsidehistorier i detaljer med sine skiftende chefredaktører.

BBC har lavet en liste på ti spørgsmål, som de tre kan blive tvunget til at svare på, når udvalgsmedlemmerne sidder klar. Her et kort uddrag.

Spørgsmålene drejer sig i udstrakt grad om, hvorvidt nyhedsfolkene har ført politikerne bag lyset.

- Hvornår fandt I ud af, at telefonaflytningerne ikke var begrænset til en enkelt reporter, sådan som Les Hinton, tidligere direktør i Rupert Murdochs medie- og finansselskab Dow Jones & Company, påstod over for udvalget i 2007?

- Førte Les Hinton parlamentet bag lyset?

- Hvordan kan det være, at James Murdoch ikke havde et fuldt billede af skandalen på News of the World indtil for nyligt, sådan som han påstår?

- Den tidligere chef for Londons antiterrorpoliti, Peter Clarke, beskyldte i sidste uge News International (selskabet bag avisen, red.) for at forstyrre politiets efterforskning i sagen i 2005. Ligesom den nu tidligere vicepolitidirektør John Yates har sagt, at selskabet har "forsømt at samarbejde". Skete det med jeres accept?

Kilde: BBC