Discount-helte redder liv i Udkantsdanmark

Ulønnede førstehjælpere rykker ud i lokalområdet, fordi der er langt mellem ambulancerne.
I fire ud af fem regioner får Falck-reddere hjælp af frivillige. De yder førstehjælp, indtil ambulancen når frem.
I fire ud af fem regioner får Falck-reddere hjælp af frivillige. De yder førstehjælp, indtil ambulancen når frem. FOTO: www.colourbox.dk

Når du taster 112 i Udkantsdanmark, kan det meget vel være den lokale bager og ikke ambulancelægen, der når først frem. Fire ud af fem regioner har uddannet frivillige førstehjælpere, fordi bilen med de blå blink typisk er mange kilometer væk.

"I de tyndt befolkede områder er det urealistisk, at ambulancen kan være fremme på tre minutter, men det kan de frivillige, så det ville jo nærmest være fjollet at lade være," siger Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

I jobbeskrivelsen for de frivillige står der, at de skal hjælpe den tilskadekomne, indtil de professionelle når frem.

"Det er ikke en falsk, men en ekstra tryghed. Frivillig hjælp er langt bedre end ingen hjælp. Vi ved, at førstehjælp redder liv, så vi er glade for, at næsten alle regioner nu har 112-frivillige," lyder det fra Ulla Astman.

Alarm pr sms

Ordningen fungerer sådan her:

Når en borger alarmerer 112, sender centralen en sms til de frivillige i lokalområdet. Det sker især ved medicinske tilfælde såsom åndedrætsbesvær og hjertestop. Når smsen bipper ind, rykker de frivillige ud med blandt andet iltmaske og hjertestarter. 112-frivillige bliver ikke brugt ved trafikuheld.

De frivillige har fået et udvidet kursus i førstehjælp.

Hjælp på tre minutter

Region Nordjylland var den første region, der forsøgte sig med 112-frivillige. Inspireret af "first responders" i England har 65 nordjyder siden foråret 2010 ydet førstehjælp til deres naboer.

Ordningen er netop blevet evalueret. Evalueringen viser, at læger, reddere og borgere er glade for de frivilliges indsats.

I løbet af ordningens første år er frivillige fra Vorupør/Stenbjerg i Thy blevet brugt ved 34 alarmer. Den gennemsnitlige responstid har været tre minutter. De frivillige har i gennemsnit været alene med den tilskadekomne i 12 minutter, før ambulancen har været fremme. Førstehjælperne har altså været fire gange hurtigere.

I Øster Assels/Sillerslev på Sydmors er de frivillige blevet alarmeret 26 gange. Her har de været dobbelt så hurtige som ambulancen.

"Set i bakspejlet burde vi have fået idéen for mange år siden, men det gjorde vi altså ikke. Bedre sent end aldrig," siger Ulla Astman fra Danske Regioner med beklagelse i stemmen.

Bekymrede borgere

Ikke alle nordjyder er lige så begejstrede som deres lokalt valgte regionspolitiker. Evalueringen viser, at et fåtal af borgerne frygter, at den frivillige ordning vil blive brugt som undskyldning for at spare på ambulanceberedskabet, men det afviser Danske Regioner.

"I min egen region - Region Nordjylland - bruger vi 40 millioner kroner om året på ambulancer, og det er ikke en indsats, som vi har tænkt os at nedprioritere, fordi vi nu har de frivillige førstehjælpere," lover Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Den frivillige ordning i Nordjylland koster til sammenligning kun en halv million kroner.

Et godt initiativ

De mange 112-korps får smilene frem hos Hjerteforeningen:

"Det er et godt initiativ. Hvis du får et hjertestop, daler din chance for at overleve 10 procent for hvert minut, hvis der ikke bliver gjort noget for at genoplive dig. Altså er en lynhurtig indsats livsvigtig. Men vi vil gerne understrege, at den frivillige indsats ikke kan stå alene," siger sygeplejerske Hanne Balle.

Hun forsætter:

"Vi håber, at de her super-frivillige vil få flere til at lære førstehjælp. I Danmark er det kun hver tredje, der gør noget, hvis et medmenneske falder livløs omkuld. I Norge er det hver anden, og det kan ses på antallet af overlevende."

Plaster på såret

Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen har gjort det til sin mærkesag at kæmpe for Udkantsdanmark. Han frygter, at de frivillige 112-ordninger bliver en sovepude for regionerne.

"Den frivillige førstehjælp er prisværdig, men den er kun et plaster på såret. Ordningerne laver ikke om på det faktum, at for mange ambulancer og skadestuer er blevet sparet væk," siger kristendemokraten.

Per Ørum Jørgensen, der selv bor i Udkantsdanmark, vil have regeringen og Dansk Folkeparti til at handle.

"Det er VKO-flertallet, der er løbet fra løftet om, at alle tilskadekomne skal have en ambulance inden for 15 minutter. Det eneste, jeg forlanger, er, at de tre partier holder, hvad de har lovet udkantsdanskerne," siger han.

faktaboks

Her hjælper discount-heltene:

I Region Nordjylland er ulønnede førstehjælpere aktive i Thy og på Mors.

I Region Sjælland er der 112-frivillige på fire ud af otte ikke-landfaste øer (Agersø, Femø, Omø og Sejerø). På de sidste fire øer (Askø, Fejø, Nekselø og Orø) og på yderligere otte udkantspletter (endnu ikke udpegede) er 112-frivillige under uddannelse.

Region Syddanmark er lige nu ved at sammensætte en række korps af frivillige. I den sydvestjyske by Varde bliver det hjemmehjælperne, der får til opgave at give kunstigt åndedræt og hjertemassage.

Region Midtjylland er lige nu ved at sørge for, at der fremover vil være ulønnede førstehjælpere i Holstebro, Struer og Lemvig.

Region Hovedstaden har ingen 112-frivillige, fordi den er tæt befolket.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.