Direktør efter massefyringer: Får enorme konsekvenser
- Det har været en ekstremt trist dag. Jeg har faktisk svært ved at finde ord, der skal beskrive det, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, efter en dag, hvor 34 ansatte er blevet afskediget. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
34 medarbejdere mister deres job på Nationalmuseet. Direktør Rane Willerslev er trist over, at museet nu må sige farvel til så mange ansatte.

Nationalmuseet har torsdag fyret 34 medarbejdere som led i en større sparerunde.

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er trist over, at så mange mennesker i dag har fået at vide, at de mister deres job.

- Det har været en ekstremt trist dag. Jeg har faktisk svært ved at finde ord, der skal beskrive det. Det er mennesker, der brænder for deres arbejde, og for hvem deres arbejde er en livsstil. Nogle har været på museet hele deres arbejdsliv, og det er dybt specialiserede mennesker, vi skal afskedige, siger Rane Willerslev til Avisen.dk.

- Det er jo en handling, der har enorme konsekvenser. Selv når man tager stilling til, hvem der skal blive, og hvem der skal afskediges, så sidder du og gør det udfra et økonomisk synspunkt. Det ændrer bare ikke på, at det er mennesker, man har med at gøre. Det gør det ekstra trist.

Tre medarbejdere er blevet tilbudt forsat ansættelse på nedsat tid, ligesom at otte personer har indgået frivillige fratrædelser.

- De frivillige aftrædelser har været afgørende for, at vi endte under de 35-40 ansatte, vi først meldte ud, siger Rane Willerslev.

Ligeledes har der været en række ledige stillinger, der ikke vil blive genbesat ved udløb.

Udstillingssteder lukker

Udstillingsstedet Brede Værk i Lyngby lukker som følge af besparelserne og på grund af faldende besøgstal. Desuden genåbner Nationalmuseets møntsamling, der har været lukket siden 2014, heller ikke som selvstændig udstilling.

- Vi kommer også til at begrænse åbningstiderne på udvalgte steder, hvor der kommer få gæster, siger Rane Willerslev.

Hvilke kan han ikke svare på endnu. Den nære kontakt med Nationalmuseet kommer dog til at blive påvirket fremover, vurderer direktøren.

- Mange danskere vil mærke det mest på, at vi ikke længere kan besvare ligeså mange henvendelser. Nationalmuseet skal være tilgengæligt for borgeren, det lægger vi meget vægt på. Forskerne bruger rigtig lang tid på at besvare henvendelser om historie, genstande og så videre. Der kommer fremover færre medarbejdere til at svare på de henvendelser, ligesom vi neddimensionerer eller lukker nogle forskningsområder ned, siger Rane Willerslev.

De helt konkrete planer vil blive fremlagt om nogle uger, når selve omstrukturerings-planen ligger klar.

- Det har været meget vigtigt for os, at vi sparer så dybt, at vi undgår én til fyringsrunde frem mod 2022. Det er lidt usikkert, hvad der skal ske på den anden side, da vores budget ikke går længere, siger Rane Willerslev.

Det skyldes, at regeringen i sit seneste finanslovsforslag overvejer at fastholde omprioriteringsbidraget på kulturområdet fra 2022.

Nationalmuseet har et årligt budget på 378,3 millioner kroner - hvoraf 211,4 millioner kroner er bevilliget fra staten.

Der har skullet findes besparelser for 30,6 millioner kroner på budgettet for 2019. Grunden er dels toprocents-sparekravet - omprioriteringsbidraget. Desuden skal museet de kommende år bruge penge på en ny magasinbygning og omlægning af fjernvarme og it.

I alt er der cirka 700 ansatte på Nationalmuseet.