Din tattoo kan give dig kræft
Specielt gule og røde toner hører til blandt de farver, der kan give kræft. Der er dog også en sort farve imellem. Foto: Romereports.com
Miljøministeren vil nu forbyde en række tatoveringsfarver, der indeholder kræftfremkaldende stoffer.

At få tegnet et anker på overarmen eller skrevet sin kærestes navn på lænden, er ikke kun en smertefuld affære. Det kan også være decideret farligt.

En ud af fem af de farver, som landets tatovører bruger i deres nåleklinikker, indeholder nemlig så mange kræftfremkaldende stoffer, at de vurderes til at være sundhedsskadelige.

Det skriver Politiken og henviser til en stikprøve, som Miljøstyrelsen har lavet.

"Det undrer mig, at branchen ikke for længst har fået styr på det her. De stoffer er udfaset overalt, fordi vi ved, at de er kræftfremkaldende," lyder det kritisk fra professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet.

Ud af 65 undersøgte farver indeholdt 13 af dem så høje mængder af kræftfremkaldende stoffer, at de ifølge Sundhedstyrelsen udgør en sundhedsrisiko. Og derfor vil milijøminister Ida Auken (SF) nu forbyde de kræftfremkaldende farver.

"Jeg blev virkelig rystet over, at 13 ud af de 65 farver er potentielt kræftfremkaldende. Det skal stoppes," siger hun til Politiken.

Formanden for Dansk Tatovør Laug, Johnny Hansen, er glad for det kommende forbud, som, han dog mener, bliver svært at håndhæve i praksis.

"Det må være myndighedernes ansvar at sikre det. Jeg ved ikke, hvordan vi skal kunne det, for vi handler vores varer i bedste tro og er ikke interesserede i at arbejde med farver, der er skadelige," lyder det.

Kilde: Politiken