Diamanter med blod på
En ny stjernespækket film sætter kritisk fokus på diamantindustriens blodige handel med Afrikas diamanter

Hvis du overvejer at overraske din ægtefælle med et diamantsmykke under juletræet, så er det måske på tide at ombestemme dig. En ny Hollywoodfilm, der har premiere i dag i amerikanske biografer, viser nemlig diamantindustriens knap så funklende bagside.

Det, der før var a girl s best friend , kan med andre ord nu nemt gå hen og blive noget af et politisk ukorrekt statement.

Blood Diamond , der har Leonardo DiCaprio i hovedrollen, handler om borgerkrigen i det Vestafrikanske land Sierra Leone, hvor civile fra 1991 til 2002 blev dræbt i tusindvis, og to millioner mennesker blev fordrevet.

Borgerkrigen var hovedsagelig affødt af forskellige fraktioners ønske om at kontrollere Sierra Leones store naturlige diamantforekomster. Den ni år lange borgerkrig blev finansieret ved salg af illegale diamanter, som diamantindustrien i Vesten villigt købte for en slik.

Det er denne problemstilling, som et af Hollywoods største filmselskaber, Warner Brothers, nu tager under kritisk lup. Ifølge Ib Bondebjerg, professor ved film- og medievidenskab på Københavns univeristet, er der ikke noget nyt i, at Hollywood laver film med politisk indhold.

Mange gysser i politiske film
Det nye er, at film som Blood Diamonds nu bliver produceret af Warner Brothers, som er en af de tunge drenge i den californiske filmindustri.

»Bølgen af politiske film plejede jo at komme fra mindre, uafhængige filmselskaber, men nu har de store selskaber åbenbart opdaget, at der er mange gysser i den type film,« siger Ib Bondebjerg.
Han tilføjer, at hollywood-apparatet er ufatteligt effektivt, når det drejer sig om at sætte global fokus på bestemte problemstillinger.

Det har den internationale diamantindustri også fundet ud af. Brancheorganisationen for verdens største diamantforhandlere har derfor søsat en modkampagne til mange millioner dollar.

Mandela som trumfkort
Kampagnen skal imødegå eventuelle skadevirkninger, som Blood Diamond kan risikere at få på verdens diamantsalg, og til det formål har organisationen hevet intet mindre end et moralsk trumfkort på banen.

Trumfen hedder Nelson Mandela, der som bekendt kommer fra Sydafrika ? et af de største diamantproducerende lande i verden. I et brev til instruktøren af Blood Diamond og til direktøren for Warner Brothers skriver den tidligere sydafrikanske præsident, at han er bekymret:

»Det vil være en skam, hvis Blood Diamond fører til en destabilisering af de diamantproducerende lande i Afrika.«

Blood Diamond forventes at få premiere i danske biografer i begyndelsen af 2007.