DF vil have garanti for flygtninges midlertidige ophold

Regeringens støtteparti kræver udlændingestramninger for at gå med på skattelettelser i skatteaftale.
Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, under finanslovsforhandlinger i Finansministeriet.
Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, under finanslovsforhandlinger i Finansministeriet. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

De flygtninge, som kommer til Danmark, skal have klar besked om, at opholdet er midlertidigt.

Sådan lyder et af Dansk Folkepartis krav til regeringen under forhandlingerne om næste års finanslov, hvor partiet kræver udlændingestramninger for at gå med på regeringens skattelettelser.

- I praksis fungerer det sådan i dag, at hvis man først er kommet til Danmark, er den midlertidig, i praksis er den permanent. Det er ganske få, der, når de først har fået asyl, kommer tilbage til deres hjemland, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Det er blot en af de ting, der skiller parterne i forhandlingerne om finansloven, hvor DF vil have skattelettelser rettet mod bunden, mens regeringen vil give dem i toppen.

DF vil væk fra det, partiet ser som en nærmest automatisk forlængelse af midlertidigt ophold. Når tidsfristen udløber fremover, skal man hjemsendes, hvis der ikke er noget, der taler for fortsat beskyttelse.

Hvis folk i flygtningelejre i nærområderne begynder at rejse til hjemlandet, skal det vægte højere end tilknytningen til Danmark, hvis en flygtning eksempelvis har børn, der kan sproget.

De, som har muligheden for at flygte til Europa, er oftest dem med de stærkeste ressourcer, lyder det.

Når det krigshærgede hjemland skal genopbygges, er det vigtigt, at hjemlandet ikke er tømt for de ressourcestærke ifølge DF.

- Folk i flygtningelejre i Libanon eller andre steder skal tilbage til eksempelvis Syrien, når der er mulighed for det, det er helt naturligt.

- Hvorfor skal en syrer, der har haft ressourcer til at komme helt til Danmark, ikke også tilbage og genopbygge landet, siger Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge kilder omkring bordet går det godt med arbejdet om at få en finanslov på plads, men en aftale om skat frem mod 2025 trækker tænder ud.

Regeringen ønsker at forhandle begge ting samtidig, mens dens støtteparti gerne vil dele det op.

På spørgsmålet om, hvorvidt han afviser skattelettelser til gengæld for udlændingestramninger, svarer DF-formanden, at han ikke stiller ultimative krav.

- Vi ser på, hvad der ligger på bordet, og vi forhandler ud fra, at vi både vil sikre, at der er tilstrækkeligt penge tilbage til offentlig velfærd, ældrepleje, sygehuse, politibetjente og så videre, siger Kristian Thulesen Dahl.

Finansminister Kristian Jensen (V) er ikke afvisende over for stramninger.

- Dansk Folkeparti er heller ikke enig i, alt det vi gerne vil have på skatteområdet. Så selv om vi ikke alle kan få det, vi gerne vil have, tror jeg, at der er en god sandsynlighed for, at vi får noget, vi alle er enige om, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.