DF vil først forhandle når S-SF-R er enige

Dansk Folkeparti vil gerne hjælpe dagpengemodtagere i knibe, men tvivler på, at Thorning kan skabe enighed på rød fløj.
Pia Kjærsgaard pegede forleden på Lars Løkke som kongelig undersøger. Den ære tilfaldt dog Helle Thorning i kraft af valgresultatet.
Pia Kjærsgaard pegede forleden på Lars Løkke som kongelig undersøger. Den ære tilfaldt dog Helle Thorning i kraft af valgresultatet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Pia Kjærsgaard (DF) var til formiddag til forhandlinger med Helle Thorning-Schmidt, som i dag har indkaldt samtlige partier til indledende drøftelser forud for sin regeringsdannelse.

Blandt hovedspørgsmålene er, hvad der skal ske med forkortelsen af dagpengeperioden, som de nye regeringspartier undtagen De Radikale vil af med.

Dansk Folkeparti er klar til at forhandle med en fremtidig S-SF-regering.

"Hvis de kan finde finansieringen, hvis de kan blive enige internt, så er vi da absolut til at tale med. Men det er meget vigtigt at vide, hvad det er, de vil. Det synes, jeg er meget diffust," lød det fra Pia Kjærsgaard efter dagens forhandlinger.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet en udregning, der viser, at 38.500 ledige kommer til at miste deres dagpenge, men den køber Pia Kjærsgaard ikke.

"Det tror jeg ikke et sekund på. Andre arbejdsgiverforeninger er kommet med et langt lavere tal - jeg tror, det er omkring 5000 - og det er svært at sige, hvor det ligger. Måske et sted midt imellem," siger hun.

Den radikale modstand mod en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden bekymrer DF-formanden.

"Der er jo ikke flertal længere, så må de (Socialdemokraterne, red.) finde en finansiering, høre om de (Radikale, red.) overhovedet vil være med. Der er selvfølgelig en bekymring i forhold til folk, der skal gå arbejdsløse fra sommer," siger hun.

Dansk Folkeparti er altså klar til at forhandle en aftale på plads, så ledige, der står til at miste dagpengene til sommer, kan blive blive forlænget et år.

Samtidig understreger formanden, at den boligpakke, som S-SF bragte i spil kort før valgets udskrivelse, ikke bliver vedtaget med DF's stemmer.

"Vi medvirker ikke til en boligpakke, overhovedet ikke," slår hun fast.

Pia Kjærsgaard sagde flere gange, at hun er klar til at forhandle der, hvor det kan give mening, men der er dog en betingelse:

"Det eneste jeg fuldstændig definitivt vil afvise, det er, at Dansk Folkeparti ikke vil være med at gøre det dyrere at være dansker."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.