DF: Ulandshjælp skal kun gå til få lande

Pengene vil hjælpe meget mere effektivt, hvis de kun koncentreres om ganske få ulande. Det mener Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.
Flere penge til færre, foreslår Dansk Folkeparti.
Flere penge til færre, foreslår Dansk Folkeparti. Foto: AP Photo/Mohamed Sheikh Nor / POLFOTO

Giv det hele til Tanzania.

Sådan lyder forslaget helt konkret fra Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, i Jyllanda-Posten i dag.

Partiet ser gerne, at Danmarks årlige ulandsbistand, der ligger på mellem 15 og 16 milliarder kroner, bliver fordelt mellem ganske få lande i stedet for de 26 lande, der i dag modtager de danske kroner.

"Vi bør koncentrere og målrette ulandsbistanden endnu mere. Derfor ønsker vi endnu færre modtagerlande. Hvis vi f.eks. koncentrerede os 100 pct. om et land som Tanzania, ville det blive langt mere effektivt end i dag, hvor der måske er 60-70 lande, der hjælper Tanzania," siger han til Jyllands-Posten.

Hos Mellemfolkeligt Samvirke er man ikke just begejstret for Søren Espersens ide.

"Hvis vi kun gav penge til et eller to lande, så ville det i praksis betyde, at der ville blive skået i ulandsstøtten. Vi kan jo ikke hælde flere milliarder i et enkelt land som Tanzania," siger formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach til Newspaq.

Hun mener, at forslaget fra Dansk Folkeparti gør op med selve grundprincipperne bag ulandsbistanden.

"For det første skal vi være aktivt til stede i verdens fattigste lande. Og det skal vi være på alle kontinenter. Hvor mange lande, man så helt præcist giver penge til må man vurdere ud fra de to principper," siger hun.

Udviklings- og integrationsminister Søren Pind (V) er dog ikke helt afvisende over for Søren Espersens forslag.

"Jeg er fuldt bekendt med Dansk Folkepartis holdning, men lige nu koncentrerer vi os om at skære antallet af modtagerlande ned fra 26 til 15. Så må vi se, hvordan det går, og så må vi drage vores erfaringer ud fra det," siger Søren Pind til Jyllands-Posten.

Kilde: Jylland-Posten

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.