DF i EU-trods: Alkolåse i nye biler fra 2015
Dansk Folkeparti vil have alkolåse i alle fabriksnye biler fra 2015. Foto: Colourbox
Dansk Folkeparti vil tvinge regeringen til at kræve alkolåse i alle fabriksnye biler.

Alle fabriksnye biler på det danske marked skal være udstyret med alkolåse fra 2015.

Sådan lyder et beslutningsforlag, som Dansk Folkeparti i dag fremsætter i Folketinget.

"Vi har i Danmark et stort problem med folk, der ikke kan adskille bilkørsel og indtagelse af spiritus. Og vi tror, det her vil have stor præventiv effekt," forklarer partiets trafikordfører Kim Christiansen til Newspaq.

Forslaget, der skal pålægge regeringen at udarbejde en lov om alkolåse, kommer efter, at Socialdemokraterne selv fremsatte et tilsvarende forslag i den forrige folketingssamling.

Men for nylig svarede transportminister Henrik Dam Kristensen (S) på et paragraf 20-spørgsmål fra Venstre, at regler om bilers udstyr fastsættes i EU, og at Danmark derfor ikke på egen hånd kan indføre alkolåse.

Det imponerer dog ikke Dansk Folkeparti, der vil holde regeringen op på Socialdemokraternes eget forslag.

"Vi har ikke den samme ærefrygt i forhold til EU, som transportministeren. Vi er stadig en selvstændig nation, så selvfølgelig kan vi lovgive nationalt. Den diskussion tager vi gerne," siger Kim Christiansen.

Hos bilisternes forbrugerorganisation, FDM, er man i udgangspunktet skeptiske over for, om Danmark kan indføre særlige regler for alkolåse.

"Som EU-land er vi forpligtede på EU-reglerne. Derfor må vi ikke gå enegang og indføre særlige bestemmelser for godkendelser af varer. Hvis de har været godkendt i et andet EU-land, så skal de også være godkendt i Danmark," siger Casper Schad, jurist i FDM.

Han påpeger dog, at hvis der er tale om en færdselsregel, så er de enkelte lande frit stillede. Og så kan kravet alkolåsen i de fabriksnye biler blive til virkelighed.

"Det er derfor, at de enkelte lande godt kan have regler for for eksempel, at man skal have en barnestol til børn under 135 centimeter eller specielle regler om vinterdæk. Så hvis det formuleres som, at det er af hensyn til lovlig brug af bilen og ikke til lovligt salg, så kan man godt have held med at lovgive om, at man ellers ikke må bruge bilen i Danmark," siger Casper Schad.

I sommer vedtog Folketinget, at alkolåse skal kunne bruges som sanktion over for spritbilister, der bliver snuppet med en promille på over 2,0. Men implementeringen af den lov er endnu ikke trådt i kraft.

Dansk Folkepartis forslag blev førstebehandlet i Folketinget tirsdag eftermiddag.