Det vrimler med mistænkte i grotesk nazi-sag
Politiet fører den 32-årige Andre E. til retten i Karlsruhe. Han blev anholdt som mistænkes for medvirken til terror, Foto: Polfoto, (AP Photo/dapd/Ronald Wittek) / POLFOTO
Mere end 20 personer er blevet anholdt i den nazi-terrorsag, som har overrumplet Tyskland.

Antallet af mistænkte i den spektakulære nazidrabssag i Tyskland stiger - og den politiske opposition i Tyskland kræver undersøgelse.

De tyske myndigheder har arresteret endnu en person i sagen om nynazistisk terror, som vækker gru og uro i den tyske offentlighed.

Politiet anholdt i går en 32-årig mand, som mistænkes for at have lavet en video, hvori tre medlemmer af den tyske terrorgruppe Nationalsocialistisk Undergrund (NSU) praler af de ti mord, gruppen har begået i årene 2000-2006.

Centralt i sagen står to mænd og en kvinde, som formodes at have udgjort kernen i NSU, som har rødder dybt i det nynazistiske miljø i Tysland. De to mænd blev fundet i en campingvogn, hvor de havde begået selvmord efter et bankrøveri, og da politiet kort efter fandt videoen, hvor de to mænd og en 36-årig kvinde pralede af de mange drab, faldt de første brikker på plads i et puslespil, som på under en måned har vendt Tyskland på hovedet.

Oprindeligt troede politiet nemlig, at mordene var interne konflikter i indvandrermiljøets kriminelle underverden, men efterhånden, som afsløringerne kom til overfladen, dannede sig et mønster af mere end 13 års organiseret tysk terror.

Indtil videre har politiet anholdt mere end 20 personer i sagen, som har afsløret alvorlige problemer hos den offentlige anklager, politiet og ikke mindste den tyske efterretningstjeneste, Verfassungschutz.

Én græsk og otte tyrkiske indvandrere samt en kvindelig politibetjent er blevet likvideret af NSU, som også har begået 14 bankrøverier.

Men de tyske myndigheder er bange for, at gruppen har mindst ni andre drab på samvittigheden, såvel som to bombeattentater der sårede mere end 30 mennesker.

Sagen har vakt ekstra meget bestyrtelse, fordi den tyske efterretningstjeneste ikke blot har haft kendskab til gruppen uden at foretage sig noget, men medlemmer af efterretningstjenesten har tilsyneladende været direkte involveret i gruppens aktiviteter.

Ifølge adskillige tyske medier var en enkelt agent ligefrem til stede under et af de ni drab.

I 1996 kom NSU i myndighedernes søgelys, da politiet fik oplysninger om, at de forsøgte at fremstille bomber. Det lykkedes dem imidlertid at flygte før en razzia, og efterfølgende har de levet under jorden i Tyskland i 13 år.

Allerede i 1998 havde Verfassungschutz mulighed for at pågribe de tre NSU-medlemmer, da hele tre agenter, som havde infiltreret forskellige dele af det nynazistiske miljø, var i kontakt med gruppen. Men oplysningerne forsvandt internt i efterretningstjenesten.

Oppositionen i det tyske parlament kræver en tilbundsgående undersøgelse, og Rigsdagens formand har tidligere givet det tyske folk en uforbeholden undskyldning på vegne af et offentligt system, som har svigtet i stort set alle instanser.