Åhh nej tænker du måske. Kål er kedeligt og groft og kikset og ... og nej, kål er faktisk blevet hipt - og oveni er det super sundt. Det er en grøntsag, vi alle burde spise mere af, siger ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til kk.no.
LÆS OGSÅ: Dilemma: Skal du fortælle partner om utroskab?
- Kål er en kaloriefattig grøntsag som er rig på C-vitaminer og B-vitaminet folat. Og kål til hverdag er ikke bare billigt, det er også altid tilgængeligt i butikkerne og nem at forberede, siger hun.
LÆS OGSÅ: 6 irriterende steder med hår: Sådan undgår du det
Pas på med prutter
Nu tænker nu nok, at kål kan være ekstrem kedeligt i længden. Men det er muligvis, fordi du altid spiser den samme slags ... eksempelvis den slags hvidkål, som din mor altid lavede sidst på måneden, da du var barn.
Men kål er meget mere end det. Der findes mange varianter, mange gode opskrifter og så beskytter kål både dit hjerte og imod kræft. Samtidig hjælper kål kroppen med at bekæmpe betændelse.
LÆS OGSÅ: Her er den type venner, du bør droppe
Du skal dog være lidt varsom i starten, hvis ikke du er vant til at spise kål, påpeger ernæringsfysiologen:
- Er du ikke vant til at spise syrlig og fiberrig mad, må du gradvist vænne dig til det, for ellers får du nemt sure opstød eller luft i maven.
Så meget skal du have
Okay, en langsom opstart er tydeligvis at foretrække. Men hvor meget skal du op på?
LÆS OGSÅ: Så mange æg må du spise om dagen
- De fleste kan godt spise 100 gram kål om dagen. Det er sundt. Men har du meget luft i maven, så spis mindre. Men det er som regel bare en tilvænningssag, indtil din tarmflora har tilpasset sig de ekstra fibre, siger Gunn Helene Arsky.
Godt så, der skal altså lidt prutter til, før maven accepterer din nye kost, men efter det vil den takke dig.