Det er slut med hjemflytnings-bonus
Socialministeren Karen Hækkerup begrunder afskaffelsen med at det sender et uheldigt signal. Arkiv Foto: www.karenhaekkerup.dk
Det skal være slut med at kommuner får en kontant bonus, hvis de får en indvandrer til at flytte tilbage til hjemlandet.

Kommunerne slipper nu for at skulle informere indvandrere om muligheden for at rejse hjem med tilskud.

Og samtidig er bonussen på 25.000 kroner per indvandrer, som kommunen får til at flytte hjem, afskaffet.

Men indvandrere, der vælger at vende tilbage til hjemlandet, kan stadig stadig få 120.000 kroner med sig, fortæller social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

"Ordningen er sådan set meget god, for nogen har bedre af at vende hjem, hvis de ikke trives her. Det er alene symbolikken i det, at kommunerne får en skrub-af-bonus, og at der er en skal-forpligtigelse," siger hun til Newspaq.

Det var den tidligere regering, der indførte bonussen for at få kommunerne til at tilbyde flere indvandrere at flytte hjem, og Karen Hækkerup mener, bonussen kan få kommuner til at presse indvandrere til at rejse hjem mod deres vilje.

Oppositionen er til gengæld i oprør over beslutningen.

"Vi har at gøre med en gruppe, der har svært ved at integrere sig, og en gruppe, der simpelthen ikke vil. Jeg synes, det er fair nok, kommunerne har en pligt til at oplyse dem," siger Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, til Newspaq.

Regeringen vil hurtigst muligt fremlægge et beslutningsforslag, og Karen Hækkerup forventer, at kommunernes hjemsendelsesbonus snart bliver fortid.