Derfor tryner Netflix konkurrenterne
Der er tre årsager til, at Netflix er den suverænt største streamingtjeneste i Danmark, mener medieanalytiker.

28 procent - eller mere end hver fjerde dansker ser ugentligt film og tv-serier via streamingtjenesten Netflix.

Det fremgår af DR's rapport, Medieudviklingen 2015, som udkommer i dag.

- Netflix har været i vækst lige siden tjenestens indtog på det danske marked i 2012 og bruges ugentligt af mere end hver fjerde dansker, skriver medieforskerne Mette Birk og Uffe Høy Svenningsen fra DR Medieforskning i "Medieudviklingen 2015".

Andre streamingtjenester som HBO Nordic og ViaPlay kun fat i henholdsvis 5 og 9 procent af danskerne på ugebasis.

Der er tre årsager til, at Netflix foretrækkes, når danskerne skal streame film og tv, mener Claus Bülow Christensen, medieanalytiker og udviklingsdirektør i Zibra Digital Media Group.

- Netflix har som de eneste på markedet formået at løse det tekniske, så man kan benytte tjenesten selv med en relativt langsom internetforbindelse, og samtidig kan de levere billeder i meget høj kvalitet, siger Claus Bülow Christensen, som også fremhæver brugervenligheden i Netflix' tjeneste.

Også på indholdssiden har Netflix udviklet sig rigtig meget siden 2012, mener han.

- Dengang leverede de nærmest kun gamle film og tv-serier, som de havde købt på licens, mens de nu selv producerer deres eget originale indhold og køber sig til nyt, eksklusivt indhold. På den måde kan man sige, at det er et helt andet Netflix, vi har i dag, siger han.

Netflix' dominans er til gengæld ikke ensbetydende med, at der ikke er plads til andre på markedet.

- Mange betaler rask væk 500 kroner for en stor tv-pakke, men så meget skal der jo slet ikke til for at have et abonnement på både Viaplay, HBO Nordic og Netflix, påpeger Claus Bülow Christensen.

Samlet set streamer 38 procent af danskerne ugentligt, og der bliver streamet godt en halv time dagligt.

Alligevel har det gamle fjernsynsapparat med tv- eller parabolantenne endnu ikke mistet sin betydning i vores liv, skriver forskerne i rapporten.

Danskerne ser stadig meget tv, men mange gør det nu både via streaming og på den traditionelle facon.

34 procent kombinerer flow-tv og streamingtjenester, mens 59 procent stort set kun ser flow-tv.

5 procent af befolkningen ser udelukkende tv via streamingtjenester, mens 3 procent af befolkningen hverken ser flow-tv eller streamer i løbet af en uge.

Tallene viser dog, i hvor høj grad mange danskere er på vej væk fra at se almindeligt tv, mener Claus Bülow Christensen.

- Det er tankevækkende, at der allerede nu er 59 procent af danskerne, der alene ser almindeligt tv, mens 5 procent bruger meget tid på se tv - helt uden at se traditionelt tv! I stedet får de deres tv-behov dækket med streamingtjenester, der ikke fandtes i Danmark for bare 3 år siden, siger han.

Så meget koster det at se tv:

- Et abonnement på streamingtjenesterne HBO Nordic og Netflix starter ved 79 kroner om måneden, mens prisen på streamingtjenesten Viaplay starter ved 89 kroner. Priserne er uden binding.

- En tv-pakke hos YouSee starter ved 239 kroner for den såkaldte grundpakke med 25 kanaler. En tv-pakke hos Viasat starter ved 249 kroner for basispakken med 19 kanaler.

/ritzau/FOKUS