Derfor skal kommunerne skære i byggeriet
Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto / POLFOTO
Ifølge aftale mellem kommunerne og regeringen bliver kommunerne tvunget til at skære i planlagte byggerier.

* Kommunerne og regeringen laver hvert år en aftale, der blandt andet indeholder tal for, hvor mange penge kommunerne må bruge til service og anlæg samt indkræve i skat.

* Kommunernes samlede budgetter for 2013 viser, at kommunerne planlægger at bruge 1,5 milliarder kroner under loftet på service, mens kommunerne planlægger at bruge 2,5 milliarder over loftet på byggerier.

* Overholder kommunerne ikke aftalen, kan de straffes ved at få tilbageholdt nogle af de penge, de skulle have fået fra regeringen. Det kan ske både på service- og anlægsområdet.

* I dag mødes kommunerne for første gang for at diskutere, hvordan de kommer til at overholde budgettet på anlægsområdet. Hvilke kommuner må droppe eller udskyde planlagte byggerier i 2013?

* I 2013 er aftalen mellem kommuner og regering ekstra stram på grund af økonomisk krise og henstillinger fra EU om, at den offentlige sektor slankes. Mens kommunerne i år får lov til at bruge på 20,7 milliarder kroner på byggerier, er loftet næste år 15,5 milliarder.

Kilde: KL