Administration 

FOA-Dennis: OK18 kan være starten på et nyt velfærdsoprør

- Jeg vil forsøge at blande mig, som jeg kan, men det bliver ikke gennem politik, siger tidligere FOA-formand Dennis Kristensen. (Foto: Foto: Sesilie Christophersen)

Den tidligere formand for FOA, Dennis Kristensen, reflekterer over både sin egen og fagbevægelsens fremtid, efter han tidligere på året gik af som formand efter et dramatisk forløb under overenskomstforhandlingerne 2018.

Det er en sommerdag i København, byen summer af liv. Frederiksberg Have fungerer som et lille åndehul i den bagende sol, og netop her har Avisen.dk aftalt at mødes med den nu afgåede formand for FOA, Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen er en af de mest markante personligheder i dansk fagbevægelse i nyere tid. Formand for FOAs 180.000 medlemmer i 16 år. Han forlod posten umiddelbart efter forårets dramatiske forhandlinger om nye overenskomster for 750.000 offentligt ansatte. Et forløb, der undervejs spidsede så meget til, at en lammende konflikt i hele den offentlige sektor var truende nær. 

Overenskomsterne kom på plads, og konflikten blev afværget. Undervejs blev FOA-formanden beskyldt for at svigte fællesskabet, da han og de øvrige LO-grupper indgik forlig med regionerne, før andre områder var på plads.

I dag får Dennis Kristensen et smil på læben, når han taler om, at FOAs medlemmer blev sikret en lønstigning på knap syv procent de næste tre år.

Fra den ene dag til den anden forlod Dennis Kristensen sin toppost i fagbevægelsen i slutningen af april. FOAs aldersgrænse på 65 år havde han allerede passeret i februar, men med fuld opbakning fra forbundet fortsatte han i spidsen for de dramatiske forhandlinger.

Fra at være på i døgndrift oplevede han fuldstændig stilhed, da forhandlingerne var forbi. Noget Dennis Kristensen selv kalder en komplet omvæltning. 

Han havde lovet sig selv en slåbrok-dag dagen efter, at han gik af som topforhandler, og det løfte holdt han. 

- I vores familie har vi en tradition 1. juledag, som vi kalder slåbrok-dag, hvor man ikke må komme i tøjet på noget tidspunkt på dagen. Man må kun gå rundt i slåbrok og kigge på julegaver og hygge sig. Sådan en dag lovede jeg mig selv, efter jeg gik af. Dog uden julegaverne, fortæller Dennis Kristensen med et smil.

Dagen efter tog han til Bornholm, hvor han sammen med sin kone Dorte har købt et sommerhus. Her begyndte han at skrive på den bog med erindringer, som han har forsøgt at gøre færdig de seneste 10 år uden nogen sinde at få ordentlig tid til det.

- Da jeg fik mit første barnebarn for 11 år siden, begyndte jeg at filosofere lidt over, hvor jeg egentlig kommer fra. Det med familierødder har jeg aldrig rigtig haft styr på. Det ville jeg gerne for den næste generations skyld, så derfor er jeg gået i gang med at skrive mine erindringer, fortæller han.

Han håber på, at bogen vil udkomme i løbet af 2018 eller begyndelsen af 2019.

Udover sin erindringsbog har Dennis Kristensen ikke konkrete planer for, hvad der skal ske i hans liv. Men han er dybt optaget af det, han kalder "dansk fattigdom."

- Vi har en voksende gruppe af mennesker i Danmark, som ikke kan få tingene til at hænge sammen, mens andre bare bliver rigere og rigere. Det vil jeg ikke bare kigge på, at det sker, det vil jeg også prøve at blande mig i, fortæller Dennis Kristensen.

Han forventer dog ikke en opringning fra en organisation om en fornem post, for som han siger, "man er ikke længere interessant, når man først er gået af som fagforeningsformand."  Han vil derimod gerne melde sig under fanerne som menigt medlem af en organisation, som arbejder med social ulighed i Danmark.

Til spørgsmålet om han kunne finde på at engagere sig i politik, er svaret et klart nej:

- Jeg vil forsøge at blande mig, som jeg kan, men det bliver ikke gennem politik, siger han.

Et fælles oprør i den offentlige sektor

Dennis Kristensen er godt nok gået af som formand for FOA, men hans interesse for sosu-assistenternes og portørernes arbejdsvilkår forsvinder ikke. Det var en integreret del af hans liv både som formand for FOA, og da han selv var portør på Herlev Hospital.

- Jeg kan godt lide at citere Poul Nyrup Rasmussen i forhold til dette. Han siger, at man kan gå på pension, men man kan ikke pensionere sit liv, siger Dennis Kristensen.

Derfor optager fagbevægelsen ham stadig dybt. Han siger "vi," hver gang han taler om FOA, og et samlet velfærdsoprør ligger ham meget på sinde.

Dennis Kristensen spår nemlig fagbevægelsen en ny mulighed skabt af det enorme engagement og sammenhold, man så blandt de forskellige forbunds medlemmer under OK18.

Men først spoler han tiden lidt tilbage. Den afgåede forbundsformand mener, at toppen af fagbevægelsen har bevæget sig for langt væk fra medlemmerne. Et problem, der har stået på siden midten af 1990'erne. Derfor er det også en udvikling, han selv føler et ansvar for. 

- Vi mistede en del af vores identitet i de år, hvor det gik bedst. Vi kunne løse en hel masse, fordi vi blev mere professionelle, men da vi så vendte os om, var medlemmerne ikke med os længere. Vi havde simpelthen glemt at kommunikere vores sejre ud til dem, siger FOAs tidligere formand.

Han peger på, at noget af den aktivisme og medlemsengagement, fagbevægelsen er bygget på, blev skiftet ud med en mere topstyret facon.

- Den der med, at dem i toppen af fagbevægelsen synes, at de ved bedst, fordi det er dem, der sidder inde i mødelokalerne, den holder ikke til moderne lønmodtagere, som vil have indflydelse, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

- Vi skal have langt mere tillid til medlemmerne, siger han.

Derfor er OK18 den gyldne mulighed for at få medlemmerne med igen, mener Dennis Kristensen. En mulighed for at forene medlemmerne med toppen i deres forbund og samle op på det tabte. Følelsen af samhørighed. Det gælder også de forskellige forbund i mellem. 

Danmark har ifølge Dennis Kristensen gennemgået så mange besparelser gennem de seneste fire årtier, at den samlede offentlige sektor og den del af befolkningen, som er afhængig af velfærdsydelser, har fået nok.

"Nok er nok," som det lød foran Forligsinstitutionen, hvor en skare af demonstranter dagligt stod og råbte på forbedringer i den offentlige sektor for de 750.000 offentligt ansatte, mens overenskomstforhandlingerne stod på i foråret.

- De offentligt ansatte kan ikke længere stå inde for den kvalitet, de yder borgerne, og de kan ikke længere acceptere, at det tærer så hårdt på dem, at de ikke kan være der for deres familie, som de gerne vil, siger Dennis Kristensen og uddyber:

- Lønmodtagerne og borgerne, som er modtagere af de ydelser, udgør så stor en del af befolkningen, at man ikke kan benægte dem fra politisk hold. Jeg håber, at det bliver starten på et fælles oprør fra den samlede fagbevægelse, siger Dennis Kristensen.

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs