Den sidste medarbejder har forladt fabrik i Thy: Oticon er endegyldigt lukket ned
I foråret kunne man følge montricepigernes kamp for at finde nyt arbejde. I dag er Oticon i Thy officielt lukket ned. (Foto: Foto: DR/Presse)
Oticons fabrik i Thy har officielt drejet nøglen om, og i fabrikkens tidligere bygninger er der nu plads til virksomheder med vokseværk.

Over tre afsnit kunne man på DR i foråret følge montricepigerne fra Thy - de fleste ufaglærte - og deres kamp for at finde nye job, efter deres stillinger på høreapparats-fabrikken Oticon skulle flyttes til Polen.

Montricepigerne er for længst væk fra fabrikken, og de fleste er kommet videre i nye stillinger. Og nu har den sidste medarbejder på fabrikken pakket sammen, og nøglen er drejet om på fabrikken, skriver DR.

Fabrikschef Laila Kjær har arbejdet på fabrikken i 27 år, hvor hun startede i produktionen som montricepige.

- Det er hårdt lige i dette øjeblik, men alligevel trænger jeg til at få trukket stikket ud nu, for det har været en rigtig lang proces, siger hun til DR.

- Det er et sted, der har udviklet mig. Det har givet mig så mange gode relationer og gode venner.

Plads til nye voksende virksomheder

Tilbage i Oticons tidligere bygninger er der nu blevet plads til, at spirende og voksende virksomheder kan udvikle sig. En af de virksomheder er det lokale tøjmærke Elsk, der startede i Klitmøller i 2013.

Nu er virksomheden så rykket ind i lokaler på den tidligere fabrik i Thisted for at kunne få mere plads til kontor og lager.

- Det giver en vis stolthed at være med til at skabe nyt liv i noget, som ellers er død, siger direktør Lars Riis til DR.

Det er den lokale fødevarevirksomhed Dragsbæk, der har købt bygningerne af Oticon. De lejer nu lokalerne ud og mangler ifølge DR kun at leje 500 ud af de 10.000 kvadratmeter, der er blevet købt.

Mange er kommet i job

Oticons fabrik har ligget i Thy i 40 år og været områdets største arbejdsplads. Fabrikken havde 750 medarbejdere, da der var flest. I to et halvt år har fabrikken, der producerer høreapparater, været ved at lukke ned, og nu er nøglen drejet om for sidste gang.

I foråret, da DR-dokumentaren om kvinderne på fabrikken rullede over skærmen, skrev Avisen.dk, hvordan montricepigernes daværende tillidsrepræsentant Karin Ubbesen har hjulpet kvinderne til opkvalificering og job. Men hun har ikke lyst til at tage æren for det.

- De er rigtig gode til at tage ansvar for sig selv. Mange er hurtigt kommet i gang med uddannelse eller andet arbejde. Det er blevet meget beskrevet, at jeg har fundet arbejde til dem. Det har jeg ikke, det har de selv, sagde Karin Ubbesen til Avisen.dk tilbage i maj.

De fleste tidligere medarbejdere fra Oticon er kommet videre i et nyt job i dag. Kun 30 ud af de 230 fyrede står endnu uden nyt job.

Den danske model har fejlet

Men der er ikke kun ros til overs, når det kommer til montricepigerne og Oticon i Thy. Børsens chefredaktør Niels Lunde mener, at parterne i den danske model – DA og LO – har svigtet kvinderne, fordi man ikke har sørget for at opkvalificere og efteruddanne de ufaglærte kvinder tidligere.

- De her kvinder har været der i 30 år og fået lov til at sidde der, mens arbejdsmarkedskvalifikationerne er løftet et helt andet sted hen, sagde Niels Lunde til Avisen.dk i maj.

DA og LO afviser kritikken og påpeger, at der er et stort fokus på efteruddannelse og opkvalificering hos de danske virksomheder, og at den enkelte også skal tage ansvar for at blive opkvalificeret og få efteruddannelse.

via Listen To News