I en gammel reklamefilm for Tuborg Squash fortæller Finn Nørbygaard kammeraten Jacob Haugaard, at han skal have en pige til middag – og han vil nu vide, hvad der passer til rejecocktail. En Tuborg Squash ryger over disken med bemærkningen »den er god til fisk«. Ak, ja, selv i reklamens verden kan det være svært at vide, hvad der passer sammen.
For en generation siden var der faste dogmer om det meste, men heldigvis er verden efterhånden blevet mere afslappet og fri. Og derfor kan man også på vinområdet slippe af sted med langt mere – kombinere på anderledes måder – end før: For et par uger siden anmeldte Nyhedsavisen for eksempel en flot, kraftig rødvin fra Ribera del Duero, som ifølge producenten er særlig velegnet til ovenbagt torsk. Og der er folk, der helt glade drikker rød Chateau-neuf-du-pape til fjordrejer. Mulighederne er uendelige.
Mad i flere retninger
Der er svært at kommentere personlig smag, men tommelfingerreglerne om at søge at afstemme de ledsagende vine til madens fedt, syre, sødme, krydderier etc. er selvfølgelig delvist uforanderlige.
Forleden under planlægningen af en middag gik snakken om Tournedos Rossini. Den var svær, for oksemørbrad med ristede skiver af foie gras og friskhøvlet trøffel ledsaget af salat og en Pommes Dauphine trækker i mange retninger (ikke engang den gode gamle madmand Mogens Brandt havde et bud).
De allerbilligste vine var ude med det samme, men man kan heldigvis drikke et glas, mens man planlægger middagen, så vi prøvede Roccacontrada 2005, der er ren sangiovese fra Marche. Vinen havde pæn bouquet, men var nok lidt tyndbenet – eller måske var det snakken om tungere vine, der fik den til at virke lidt ordinær.
Til selve middagen prøvede vi så tre forskellige. Første seriøse forsøg var et tilbagevendende ISO-tilbud. En Ripasso Impero Valpolicella Superiore. Fyldig, uden at slå folk omkuld, og med det amaronepræg, der opnås ved, at Valpolicellaen har fået en ekstra gæring på ameroneskaller. Til prisen er den et stærkt bud på skøn og bedre dagligvin, men for kirsebæragtig og ikke helt elegant nok til den fine mad.
Her ville en god, fed Bornholmerhane nok være mere passende.
Tæt på optimal
Næste ledsager var en Barbaresco Bramoss fra 1997. Mistanken er altid vakt, når vinhandlere nedsætter 10 år gamle vine, men det var helt uretfærdigt. Vinen er tæt på optimal, og skønt den er en kraftig og kompleks type, er den raffineret nok til at give plads til både ristet andelever og trøffel. Til prisen et af vinterens rigtig gode tilbud: Lang eftersmag, elegant og nærmest det perfekte valg.
Comeback til osten
Den tredje og sidste flaske var Peter Lehmanns 2004 Barossa Shiraz. Det er en utrolig dejlig vin, men kombinationen var helt forkert. Overtonerne af chokolade og mørke bær og den enorme potens fylder for meget, og trøflen havde ikke en chance. Lehmann er en virkelig dygtig vinmand og fik comeback til osten – og sådan endte næsten alting alligevel med at passe sammen.
JJJJJJ
Roccacontrada Marche 2005 www.wine.dk. Pris 42 kroner
JJJJJJ
Ripasso ImperoISO (til og med søndag). 2 flasker for 100 kroner (normalpris 79.95/stk.)
JJJJJJ
Peter Lehmann 2004 Barossa ShirazSkjold Burne-butikker over hele landet. Se forhandler på www.skjold-burne.dk. Pris 89,75 indtil 25.marts (normalpris 119,75 )
JJJJJJ
Barbaresco Bramoss 1997Skjold Burne-butikker over hele landet. Se forhandler på www.skjold-burne.dkPris 75 kroner pr. flaske (normalpris 150 kroner)