Demente koster et supersygehus om året
Ældre demente koster samfundet otte milliarder kroner om året, og om 30 år har vi dobbelt så mange demente. Foto: Colourbox
Kommune frygter en fordobling af demente om 30 år. I dag koster de syge gamle allerede otte milliarder om året.

Stærkt demente mennesker koster kommunerne mange penge - 8 milliarder kroner om året - eller hvad der svarer til et helt supersygehus.

Og det skaber bekymring i kommunerne, for om 30 år er antallet af demente fordoblet. Det viser nye tal for Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet ifølge Politiken.

Doktor Gunhild Waldemar, der leder videnscenteret, mener, at vi må ændre indretningen af plejehjem.

"Om 30 år er antallet af demente dobbelt så stort. Det vil udgifterne til de syge også være, medmindre man får indrettet plejesystemet på en bedre og mere effektiv måde", siger professor Gunhild Waldemar til Politiken.

Det kræver blandt andet en modernisering med intelligente gulve, der registrerer, når den ældre falder, mener hun.

I Kommunerne har de indset fremtiden med flere demente. Men de regner ikke med at få flere penge.

"Der er ikke nogen kommuner, der tror, at vi får dobbelt så mange penge til at passe demente medborgere. Derfor er vi nødt til at modernisere ældreplejen," siger Tina Jørgensen, KL's chefkonsulent på ældreområdet, til Politiken.

Ældre over 65 år rammes oftest af demens. De kan leve med lidelsen i omkring ti år, og til sidst kræver de pleje 24 timer i døgnet. Det starter dog med glemsomhed og småproblemer i hverdagen. I dag lever 85.000 danskere med diagnosen demens.

Kilde: Politiken