De udvalgte til casting
REPORTAGE: For nogle er det ikke nok at se underholdningen på fjernsynet, de vil være en del af den. Nyhedsavisen var med til casting på TV3 s nye quizprogram 1 mod 100 .

Jesper og Bettina er taget hele vejen fra Gilleleje til indkøbscentret Fields på Amager for at være med til casting på TV3 s nye quiz 1 mod 100 . Nu står de ved det lille tilmeldingsbord ved indgangen, men det er kun Bettina, der får et nummer.

»Jeg er ikke så karismatisk,« siger Jesper nærmest undskyldende. Men det er ikke, fordi han ikke er klog nok, skynder han sig at tilføje.

Bettina tror nu ikke, at man behøver at være lige så klog i det her show som i andre. Hun har flere gange været til casting, blandt andet på TV 2 s Deal/No Deal , og har en klar konklusion:

»Det handler enten om udseende eller hjerne. I Deal/No Deal lod de kun pæne mennesker komme igennem. Her er det mere almindelige mennesker. Hvis de gik efter udseende, ville der vist heller ikke være pæne mennesker nok i Danmark,« konstaterer hun tørt.

Rollen som sig selv

Producent på 1 mod 100 Kent Nikolajsen lægger ikke skjul på, at udstrålingen betyder lige så meget som paratviden i castingprocessen. En deltager skal være uadvendt, have god energi og et godt fjæs , som han siger.

»Hvis vi skal være i selskab med denne her person i en time hjemme i sofaen, er det altså vigtigt, at personen giver noget igen.«

Men han understreger, at udstråling ikke er ensbetydende med skønhed.

»Det handler i lige så høj grad om personlighed. De skal kunne spille rollen som sig selv. Man skal lægge mærke til dem, enten fordi man kan lide dem, eller også fordi de er dødirriterende.«

Og så må deltagerne gerne overraske seerne.

»Vi leger lidt med folks fordomme, for det er lige så sjovt at se en, der ikke passer ind i vores stereotyper, som en der gør. Jeg ville for eksempel lægge mærke til en taxachauffør, der havde 80 ud af 96 rigtige svar,« siger Kent Nikolajsen.

Men det er jo en quiz, der handler om at svare rigtigt. Burde det ikke være viden, der betød mest?

»Jo, det kan du sige. Men viden er også i sidste ende den sikre adgangsbillet. Ser du lidt kedelig ud, men er enormt vidende, kan du komme med. Det kommer du ikke altså ikke, hvis du ikke ved en dyt, og heller ikke selvom du er vildt lækker.«

Den erfarne deltager

Til prøven i Fields bliver der skriblet løs på skemaerne. 96 spørgsmål, 30 minutter og 12 kategorier med spørgsmål, der gradvist bliver sværere. Alt fra kendte og kongelige til film, religion, historie, medier, musik og sport.

Imellem rækkerne med deltagere går nogle castere rundt, det er deres opgave at finde dem med udstrålingen.

To minutter, tid til slutspurten, bliver der sagt. De sidste svære spørgsmål løses med kvalificerede gæt, mens et par bliver stående. Æggeuret ringer, tid til at lægge blyanterne.

Navnene på dem, der skal over til en caster, bliver råbt op. 143, 145, 140... De tilbageværende fem-syv kandidater trasker lidt slukørede ud af lokalet trods de venlige forsikringer om, at de sagtens kan være med alligevel.

De udvalgte kommer foran et kamera bagerst i lokalet, hvor de svarer på spørgsmål om job, interesser og hvad de i øvrigt ville bruge de tre millioner til, hvis de vandt.

Nadi Mecovski ser tilfreds ud, da han kommer ud fra prøvefilming. Han skal giftes inden for det næste år, så pengene skal gå til bryllup med mere og nok også en stor familiemiddag.

»Det gik vidst meget godt,« siger han selvsikkert. Han afslører, at han har en bred erfaring med at deltage i quizshows, blandt andre ’Stifinder’ og ’Boxen’.

»Og så har jeg også spillet med i et par film. Jeg har også været med i en film sammen med en af casternes bror, så det hjælper måske også lidt. Eller måske er det fordi, jeg er mørkhåret.«

I hjørnet står Bettina og ringer til familien for at fortælle om resultatet.

»Ja, det er typisk, jeg når altid at blive prøvefilmet, fordi jeg ser anderledes ud end en typisk pige. Men så sker der ikke en skid bagefter.«

Der er casting i København i dag, og deltagerne får svar den 22. januar. Læs mere på tv3.dk.