Historiker: De gule fagforeninger underminerer vores arbejdsmarkedsmodel
Tirsdag svarer Krifa igen på Niels Jespersens debatindlæg. (Foto: Foto: Krifa og Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Arkiv)
Niels Jespersen angriber de gule fagforeninger for at være pengemaskiner. At vi har andre løsninger, gør os ikke til snyltere, svarer Krifa.

De gule fagforeninger er ikke ægte fagforeninger, skrev historikeren og kommentatoren Niels Jespersen forleden i en klumme i Politiken.

Ifølge historikeren er gule fagforeninger reelt blot forretninger, der skal generere overskud, men alligevel nyder de en "række begunstigelser fra staten på linje med de ægte fagforeninger":

"For eksempel kan man trække sit fagforeningskontingent fra i skat, når man er medlem af en gul fagforening, og de er også fritaget fra markedsføringsloven", skriver Niels Jespersen, og tilføjer, at Krifa og Det Faglige Hus beskylder hinanden for at lyve og stjæle kunder fra hinanden.

Han nævner i den forbindelse Avisen.dk's afsløringer af en sagsrepræsentant fra Det Faglige Hus, der hvervede medlemmer ved at lyve om en lang række services og aftaler, man får som medlem af de klassiske fagforeninger.

Niels Jespersen mener, at problemet med de gule fagforeninger er, at "de underminerer vores arbejdsmarkedsmodel", og han peger på, at magtforholdet mellem arbejde og kapital i den vestlige verden er rykket til fordel for de rige.

Samtidig konstaterer han, at "virksomhedsejerne skovler penge ind", og "den stigende ulighed medfører politisk ustabilitet, der giver populister som Trump og de britiske Brexit-konservative vind i sejlene":

"Uligheden er altså ikke bare uretfærdig, den er også ødelæggende for det liberale demokrati. Herhjemme står det bedre til, men det skyldes udelukkende vores stærke fagforeninger. Det bliver imidlertid ikke ved med at være tilfældet, hvis de undermineres af Krifa og Det Faglige Hus, der høster medlemskontingentet."

Man kan ifølge Niels Jespersen lære af den netop overståede arbejdskamp på havnerundfarten, hvor "de ansatte aldrig havde fået bedre vilkår, hvis det ikke havde været for de ægte fagforeninger".

De gule fagforeninger svarer igen

Tirsdag svarer Krifa igen på Niels Jespersens debatindlæg i Politiken:

- At vi er moderne og nytænkende, gør os ikke falske. At vi har andre løsninger, gør os ikke til snyltere, skriver formanden for Krifa, Søren Fibiger Olesen, og fortsætter:

- Vi mener faktisk, at vi fagforeninger burde være underlagt markedsføringsloven. Vi har nemlig ikke noget problem med at vise, hvad vi selv kan tilbyde i stedet for at nedgøre andre, skriver han i Politiken.

Avisen.dk har ligeledes kontaktet Det Faglige Hus, der imidlertid ikke ønsker at kommentere  debatindlægget.

Niels Jespersen er tidligere tillidsrepæsentant i SiD (nu 3F), han er Afghanistan-veteran, uddannet cand.mag. i historie og har været politisk aktiv i Socialdemokraterne. Han kalder sig selv en småborgerlig socialist og patriot og er medstifter af den politiske podcast Udestuen.

via Listen To News