Her plejer de kongelige familier at holde jul

Både de danske, britiske og norske kongefamilier er meget traditionsbundne, når de skal fejre jul.
Norges regentpar, dronning Sonja og kong Harald, plejer at holde jul i hytten Kongsseteren.
Norges regentpar, dronning Sonja og kong Harald, plejer at holde jul i hytten Kongsseteren. Foto: Marie Hald/Scanpix

Mange familier har deres helt egne traditioner for, hvordan julen skal fejres, og det gælder også i flere af de europæiske kongehuse.

I det britiske kongehus plejer dronning Elizabeth at invitere hele familien til godset Sandringham House, der ligger i Norfolk i den østlige del af England cirka 180 kilometer nord for landets hovedstad, London.

Juleaftensdag, som i England er den 25. december, indledes med en gudstjeneste i St Mary Magdalene's Church, og så samles familien for at se dronning Elizabeths årlige juletale til befolkningen, som er optaget på forhånd.

Det norske regentpar, kong Harald og dronning Sonja, har også en fast juleresidens. Kongefamilien plejer traditionen tro at fejre juleaften i bjælkehytten Kongsseteren, der ligger i den nordlige udkant af landets hovedstad, Oslo.

I det danske kongehus plejer dronning Margrethe med ganske få undtagelser at holde jul på Marselisborg Slot i det sydlige Aarhus.

Også menuen er ganske traditionsbunden. Den står altid på juleand, og i stedet for risalamande serveres der risengrød med en mandel i, som udløser mandelgaven.

I år holder dronning Margrethe og prins Henrik jul alene på Marselisborg Slot.

Kronprinsfamilien er rejst til kronprinsesse Marys fødeland, Australien, hvor julen skal fejres hos hendes familie.

Prins Joachim og prinsesse Marie og parrets to børn, prinsesse Athena på fem og otteårige prins Henrik, fejrer også højtiden i udlandet.

Prins Joachims to ældste børn, prins Nikolai på 18 og 15-årige prins Felix, holder højtiden hos deres mor, grevinde Alexandra.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.