Danskernes dom: Politikerne får for mange tæsk på Facebook

Langt størstedelen af den danske befolkning mener, at tonen mod politikere og debattører på Facebook er for hård.
Danskerne er ikke glade for tonen på Facebook. 
Danskerne er ikke glade for tonen på Facebook.  Foto: Screenshot fra Facebook.com

"RØVHUL". "Du skulle have en kugle for panden". "Idiotiske nar".

Sådan lød nogle af læser-reaktionerne på Facebook, da Liberal Alliances Joachim B. Olsen til Avisen.dk sagde, at nedskæringer på boligydelsen er fornuftigt.

Men den hårde tone er ifølge en stor del af befolkningen slet ikke i orden.

I en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 1.060 repræsentativt udvalgte danskere, siger over halvdelen - 52,5 procent - at tonen på Facebook er alt for hård og langt over grænsen.

Det overrasker ikke medieforsker fra Roskilde Universtitet, Mads Kæmsgaard Eberholst. Ifølge ham går folk tit efter manden og ikke bolden i online-debatter.

- Det gør, at vi får de her hårde kommentarer, hvor folk bare lukker galde ud, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Spontant og følelsesbaseret

Undersøgelsens resultat kommer heller ikke bag på professor i it-etik ved Aalborg Universitet og medlem af Etisk Råd Thomas Ploug.

Når folk sviner politikere til på Facebook, skyldes det ifølge ham, at mediet er bygget til hurtige og spontane reaktioner.

- Mediet lægger op til, at man reagerer med følelser. Det bliver brugt til hurtige meningstilkendegivelser, som folk ikke når at tænke igennem, siger Thomas Ploug.

Derudover kan det være svært for folk at finde ud af, hvordan de skal te sig. Facebook er nemlig mange ting. Nogle steder pjatter og leger man, andre steder snakker man seriøst.

Det er der ifølge Thomas Ploug nogle, som har svært ved at skelne imellem.

Opdrages og undervises i god tone

Selvom over halvdelen af danskerne synes, at den hårde tone går over stregen, har de ifølge forskeren alligevel accepteret den.

- Den hårde tone er blevet accepteret. Der er ikke nogen, der fortæller folk, at de er gået over stregen, siger Thomas Ploug.

Han frygter, at vi er ved at glemme, hvordan man diskutere. Skulle det ske, vil vi ifølge ham blive mindre oplyste og miste evnen til at deltage i en demokratisk dialog.

For at undgå dette, ser han det som en mulighed at begynde og undervise i debat og argumentation i blandt andet folkeskolen.

- Jeg er nok meget skeptisk, men jeg synes, det står slemt til. Der er rigtig meget råben. Hvis vi synes, at en oplyst debat har værdi, så må vi stræbe efter den, siger Thomas Ploug.

Sker det ikke, risikerer vi ifølge ham, at kun meget tykhudede personer tør gå ind i politik.

Facebook er som en bodega

Men danskerne kan ikke forvente samme tone på Facebook som ved det fine middagsbord. Det mener medieforsker fra Roskilde Universtitet, Mads Kæmsgaard Eberholst.

- Folk forestiller sig, at man sidder til et middagsselskab med hvid dug. Det er ikke sådan samtalen foregår, påpeger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Ifølge ham kan Facebook langt bedre sammenlignes med en bodega, hvor alle mødes. Og i "bodega-Danmark," som han kalder det, er der bestemt ikke pænt.

Derfor er det forkert at forvente en helt sober tone.

Mindre hård end vi tror

Mads Kæmsgaard Eberholst har tidligere undersøgt tonen på sociale medier. Dér fandt han frem til, at debatten faktisk slet ikke er så slem, som vi går og tror.

Men når det drejer sig om politikere og debattører med mere markante holdninger, så anerkender han, at tonen kan være meget hård.

En af dem er Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance.

- Joachim B. Olsen har jo sat røven i klaskehøjde rigtig mange gange. Derudover bruger han Facebook rigtig meget. Og når man inviterer folk til brylluppet, så kommer de også til begravelsen, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Han understreger dog, at når nu over halvdelen af befolkningen er utilfreds med tonen, så er det selvfølgelig ikke noget, man bare skal acceptere.

Derfor foreslår han ligesom Thomas Ploug, at folk selv irettesætter hinanden, når tonen bliver for hård.

Der er følelser i politik

Joachim B. Olsen selv forstår godt, at folk kan få følelserne i kog, når der bliver snakket politik.

Han er efter eget udsagn blevet tykhudet. Så vil man påvirke ham, sker det ikke med tilsvining eller trusler.

- Dér hvor jeg stopper op og reflekterer, det er når folk er høflige og imødekommende. Hvis man bliver mødt med personangreb, er debatten jo allerede slut, siger Joachim B. Olsen.

Fakta om undersøgelsen
  • 1.060 repræsentativt udvalgte danskere har svaret på følgende spørgsmål: Flere politikere og debattører oplever at få hadefulde og grove indlæg med skældsord og trusler på deres facebookprofil. Hvad mener du om det?
  • 52,5 procent har svaret: Tonen på Facebook er alt for hård, hadefulde indlæg, skældsord og trusler er langt over grænsen.
  • 18,1 procent svarede, at tonen er hård, men sådan er det, når man er politiker eller debattør.
  • 3,7 procent svarede, at tonen slet ikke er hård.
  • 25,6 procent svarede "ved ikke".
  • Undersøgelsen blev foretaget fra 14. oktober til 16. november 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.