Danskerne præget af sortsyn
Forbrugertilliden ligger på det laveste niveau siden starten af 2009. Foto: Colourbox.dk
Danskernes lyst til at bruge penge er styrtdykket det seneste halve år. Økonomer er dybt bekymrede.

Pengene har det bedst i lommen eller på bankbogen. Den holdning deler flere og flere danskere, og det går ud over købelysten.

Den såkaldte forbrugertillid er i december faldet til -9,8, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed er forbrugertilliden den laveste i to år, og det påvirker det danske forbrug.

Det er især forbrugernes syn på Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, samt forventningerne til den fremtidige danske økonomi, som trækker indekset ned.

I Dansk Erhverv breder bekymringen sig.

"Det seneste halve år har forbrugerforventningerne været i frit fald. Det afspejler den turbulente økonomiske situation, som vi i øjeblikket befinder os i. Ikke engang udsigten til den hyggelige juletid har været nok til at optø de dybfrosne forbrugerforventninger," siger Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv.

Seniorøkonom i Nykredit Tore Stramer siger, at vi skal helt tilbage til månederne efter finanskrisens udbrud i 2008 for at finde et lignende fald over en så kort periode.

"Det mest ildevarslende er, at faldet dækker over, at forbrugernes vurdering af den økonomiske situation i Danmark i dag i forhold til for et år siden er faldet meget tilbage samtidig med, at arbejdsløsheden ventes at stige," siger han.

Begge økonomer er ikke i tvivl om, at det er den eskalerende gældskrise i Europa, der påvirker danskernes købelyst.

"Den intensive mediedækning af udviklingen gør, at forbrugerne danner negative forventninger til fremtiden, selvom de ikke nødvendigvis mærker den på egen pengepung," siger Mira Lie Nielsen fra Dansk Erhverv.

Privatforbruget udgør knap halvdelen af BNP.