Fagbevægelsen får hug: Mangler visioner
Udfordringen for fagbevægelsen er at involvere medlemmerne i 'en flodbølge af debatter', mener professor Henning Jørgensen. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.)
Fagbevægelsen skal blive bedre til at kommunikere om sine visioner, mener Bente Sorgenfrey, der er kommende næstformand i ny hovedorganisation på arbejdmarkedet.

Fagbevægelsen skaffer resultater til gavn for medlemmerne, mener et flertal af danskerne i en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk. 52 procent af danskerne erklærer sig helt eller delvist enige i, at fagbevægelsen leverer varen.

Til gengæld kniber det ifølge målingen med visionerne i de faglige organisationer. Kun 26 procent af danskerne - svarende til hver fjerde - er helt eller delvist enige i, at fagbevægelsen er visionær.

Formanden for FTF, hovedorganisation for blandt andet andet sygeplejersker, pædagoger og politibetjente, Bente Sorgenfrey, er skuffet over danskernes vurdering af fagbevægelsens visionære tanker. Hun fastholder, at visionerne trives i de faglige organisationer. 

- Det må betyde, at vi er dårlige til at vise den side af vores arbejde. Vi bliver nødt til at gribe i egen barm og finde ud af, hvordan vi bliver bedre til at kommunikere om de visionære sider af vores arbejde, siger Bente Sorgenfrey.

I Malerforbundet peger formanden, Martin B. Hansen, på, at det kniber med at 'komme ud til det enkelte medlem og forklare sig.'

- Igennem mange år lullede man sig i søvn, mens medlemmerne kom af sig selv. Det stoppede, og så går det et stykke tid, før man får sadlet om, siger Martin B. Hansen, der blev formand for de knap 8.700 medlemmer af Malerforbundet i oktober.

Han er enig i, at fagbevægelsen skal være visionær og nytænkende, men konstaterer samtidig, at det er svært at vende billedet af fagbevægelsen som 'en stor supertanker.'

- De grundlæggende opgaver, vi løser, er de samme som for 100 år siden. Det handler om arbejdskamp og solidaritet. Om at sikre gode løn og arbejdsforhold, siger Martin B. Hansen.

Danskernes vurderinger af fagbevægelsens præstationer kommer umiddelbart før, en ny hovedorganisation på arbejdsmarkedet ser dagens lys den 1. januar. Ved årsskiftet smelter de to hovedorganisationer LO og FTF sammen til Fagbevægelsens Hovedorganisation med 1,4 millioner medlemmer. Dermed er sosu'er, håndværkere, butiksansatte, socialrådgivere og lærere forenet i samme faglige paraplyorganisation.

Ifølge professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, bør resultaterne i den nye måling give stof til eftertanke hos de faglige ledere. 

- Resultaterne tyder på, at mange ser fagbevægelsen som et apparat, der kværner. Man finder løsninger i det praktiske arbejde, og det gør man godt, men man er ikke visionær. Fagbevægelsen fremstår ikke som bærer af håbet om en bedre fremtid. Man udstikker ikke forandringens veje og sætter ikke nye mål. Dét skal man tænke over i fagbevægelsen, specielt i den nye hovedorganisation, der nu skal sætte kursen på tværs af hidtidige grænser, siger Henning Jørgensen.

Udfordringen er ifølge professoren både at involvere medlemmerne i 'en flodbølge af debatter' og at dokumentere evnen til at sætte nye mål og visionære dagsordener, for eksempel om spillereglerne for de nye, digitale platformsvirksomheder. Det er ikke nok, at fagbevægelsens ledere går til møder i eksempelvis regeringens Disruptionsråd, mener Henning Jørgensen.

- De kører rundt i osteklokker med hinanden. Dialogen med medlemmerne er helt afgørende for legitimiteten, siger Henning Jørgensen.

Malerforbundets formand nævner debatten om danskernes pensionsalder, hvor der er brug for at få medlemmerne i tale:

- Medlemmerne skal høres og inddrages. Det er ikke tilstrækkeligt, at vi i organisationerne taler. Vi skal have medlemmer til at fortælle om deres virkelighed, siger Martin B. Hansen.

Bente Sorgenfrey, der bliver første næstformand i den nye hovedorganisation, mener, at den visionære kurs er sat: 

- Når jeg ser på de områder, som den nye hovedorganisation kommer til at dække, så fylder det visionære meget. Vi har vores traditionelle roller, men vi kigger også ind i fremtiden og prøver at omfavne den med nye løsninger. For eksempel har fagforbundet 3F indgået overenskomst med en virksomhed, der er organiseret via en app (rengøringsvirksomheden Hilfr, red.), og i FTF har vi arbejdet med nye teknologier, der kommer til at præge arbejdsmarkedet, siger Bente Sorgenfrey og uddyber:   

- Hvis vi ikke er visionære, løsningsorienterede og innovative, bliver vi irrelevante både for medlemmerne og for vores modpart. Vi værner om medlemmernes vilkår, men det er vigtigt, at man også kan se den visionære side af os, siger Bente Sorgenfrey.

Det mener danskerne om fagbevægelsen

Den 1. januar ser en ny hovedorganisation på arbejdsmarkedet - Fagbevægelsens Hovedorganisation - dagens lys, når fusionen mellem LO og FTF er en realitet. 

Analyseinstituttet Wilke har målt danskernes holdninger til fagbevægelsen.  

Hvad er dit overordnede indtryk af fagbevægelsens resultater?

41 procent af danskerne mener, at fagbevægelsen har 'stor' eller 'meget stor' indflydelse på lønmodtagernes vilkår.

22 procent af danskerne mener, at fagbevægelsen har mindre indflydelse på lønmodtagernes vilkår end tidligere.

8 procent af danskerne mener, at fagbevægelsen har lille indflydelse på lønmodtagernes vilkår.

29 procent har svaret 'ved ikke.'

Er du enig eller uenig i, at fagbevægelsen er synlig i samfundsdebatten?

49 procent af danskerne er helt eller delvist enige i, at fagbevægelsen er synlig i samfundsdebatten.

16 procent er helt eller delvist uenige i, at fagbevægelsen er synlig i samfundsdebatten. 

22 procent svarer 'hverken eller.'

14 procent svarer 'ved ikke.'

Er du enig eller uenig i, at fagbevægelsens ledere forstår, hvad der rører sig blandt menige medlemmer?

33 procent er helt eller delvist enige i, at fagbevægelsens ledere forstår, hvad der rører sig blandt menige medlemmer.

26 procent er helt eller delvist uenige i, at fagbevægelsens ledere forstår, hvad der rører sig blandt menige medlemmer.

21 procent svarer 'hverken eller.'

20 procent svarer 'ved ikke.' 

Om undersøgelsen: 

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk i perioden 19.-28. november 2018.

Undersøgelsen er foretaget repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført 1.041 interviews. 

via Listen To News