Danske pensionsformuer er i sikkerhed
Selv om aktierne styrtdykker, er der penge nok i ATP til at sikre pensionerne Foto: Colourbox
Om så alle aktier gik i nul, er der stadig råd til pensioner, lover ATP

Danske pensionsopsparere behøver ikke at gå i panik, selv om de globale aktiemarkeder oplever historiske kursfald på niveau med de værste fald under finanskrisen.

Hos landets største pensionsordning, ATP, bekræfter fondsdirektør Henrik Gade Jepsen, at der ikke er noget at frygte.

"Selv hvis det helt ekstreme, utænkelige skulle ske, at alle vores aktier faldt til kurs nul, så vil vi stadig have store nok reserver til at udbetale pensioner til vores medlemmer," siger Henrik Gade Jepsen til Newspaq.

"Vi har også samtidig forsikringer imod forskellige typer af kursfald, som beskytter os. Derfor er vi i en forholdsvis fornuftig situation, selv om vi skulle komme ind i en periode med dårlige afkast," siger han.

Hans generelle vurdering er, at de øvrige danske pensionskasser også vil kunne klare sig i en global aktienedtur.

Der er bedre styring og bedre solvens end i mange pensionsselskaber i udlandet. Under finanskrisen kom især mange amerikanske og engelske så galt af sted, at de nu er teknisk insolvente.

"Det er jo ikke et problem, vi kender i Danmark, så der er generelt bedre styr på det her. Danske pensionskasser kom forholdsvis fornuftigt igennem finanskrisen i forhold til udlandet," siger Henrik Gade Jepsen.

Det bekræfter Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA Pension:

"Jeg kan helt bestemt nikke genkende til at investorerne kan sove trygt om natten. Det danske pensionssystem blev testet og tilpasset under finanskrisen i 2008 og klarede egentlig krisen bedre end banksektoren. Det er min vurdering, at det samme vil gøre sig gældende denne her gang. Der er godt med reserverer," siger Henrik Henriksen til Newspaq.

Ifølge ham er udfordringen for investorerne snarere, at de skal indstille sig på, at de altså ikke kommer til at score de store gevinster på aktieafkast ud over den pension, de selv har indbetalt.

"Pensionerne er sikker nok, men potentialet for mer-afkast er nok ret beskedent. Der er en grænse for, hvad man kan levere af afkast med de lave renter, og når man ser på, hvordan aktiemarkedet reagerer," siger Henrik Henriksen.