Dansk virksomhed indfører fire-dages arbejdsuge

"Koncentrations-musik" er et af de greb IIH Nordic anvender for, at kunne skære arbejdsugen ned med en dag. (Foto: Foto: Iris/Scanpix/modelfoto)

Medarbejderne kunne få fingre i firmaets overskud, men IIH Nordic har valgt at sikre de ansatte mere frihed.

50 medarbejdere i marketingsbureauet IIH Nordic i København er i fuld sving med at skabe grundlaget for en arbejdsuge, der er én dag kortere end normalt.

Og idéen er simpel: Hver fredag frem mod februar bruges til at optimere det daglige arbejde, så medarbejderne kan løse de samme opgaver på fire dage i stedet for fem.

Det skriver Business.dk.

Den ekstra ugentlige fridag skal bruges på at forlænge weekenden, og det passer Mette Kjølbro, marketingsspecialist hos IIH Nordic, fint.

- Vi får en god løn i forvejen, og balancen mellem mit privatliv og arbejdsliv er vigtig. Så vil jeg hellere være her, hvor jeg får begge dele, end et sted, hvor jeg måske får 5.000 kroner mere, men hvor jeg ikke har firedages arbejdsuge, siger Mette Kjølbro til Business.dk.

Kunne dele overskuddet istedet

Og lønnen er et parameter, som administrerende direktør Henrik Stenmann har sat i spil i projektet med en kortere arbejdsuge.

Han fortæller til Business.dk, at han kunne have valgt at dele firmaets overskud med de ansatte for at holde på dem.

- Mine medarbejdere er ofte i kikkerten hos rekrutteringsbureauer. De kan ofte tilbyde en lidt højere løn, men kan de også tilbyde firedages arbejdsuge, siger Henrik Stenmann, og lader spørgsmålet hænge i luften.

Nye tiltag

For at kunne lykkes med projektet er der indført nye tiltag i dagligdagen.
Blandt andet har IIH Nordic skåret møder ned fra en time til tre kvarter, indført en ny arbejdsrytme, hvor de ansatte tænder en lille lampe på deres bord, arbejder uforstyrret og intensivt i 25 minutter og derefter holder fem minutters pause.
Og så er der indført musik, som skal sikre koncentrationen i arbejdet.

EL har model for 30 timers uge

Enhedslisten fremlagde fredag et udspil, som skal korte arbejdsugen ned til 30 timer.

I "Tid til mere - job til flere" har partiet har ud fra den såkaldte ADAM-model, som Finansministeriet anvender, regnet på, hvordan det kan lade sig gøre for danskerne at gå ned i arbejdstid.

Enhedslisten foreslår at indfase modellen over 21 år. Den indebærer, at folk på arbejdsmarkedet kan bevare både deres nuværende velstand og serviceniveauet i den offentlige sektor.

Til gengæld skal lønmodtagerne veksle lønfremgang til fritid.