Dansk forsker censurerede sig selv
Muhammed ? En artikel om muslimers overgreb på kristne blev droppet under Muhammed-krisen for at undgå vold

Volden fra Muhammed-krisen sender nu sit ekko igennem universitetsgangene.
En forskningsassistent i islamisme på Århus Universitet udøvede selvcensur under Muhammed-krisen af frygt for en ny voldsbølge. Tina Magaard, ph.d., tilbageholdte tidligere på året en artikel, der søgte at påvise, at Jyllands-Posten ikke var skyld i den vold, der blev begået efter profet-tegningerne. Artiklen dokumenterede, at islamister også bruger vold og krav om offentlige undskyldninger imod det kristne mindretal i Egypten.
»Det var rædselsfuldt, men jeg var nødt til at vente, til spændingerne havde lagt sig. Det er et alvorligt ytringsfrihedsproblem. Jeg står som forsker med oplysninger, som er meget vigtige for at forstå de mekanismer, der var i spil under krisen. Dem måtte jeg tilbageholde, fordi det kunne få konsekvenser,« fortæller Tina Magaard.

Globalt problem

Hendes indlæg Undertrykkelsen af et trossamfund blev først trykt i Jyllands-Posten 20. oktober i år.
Indlægget beskriver, at det Muslimske Broderskab i Egypten fik fat i en gammel DVD af et teaterstykke, opført privat af kristne teenagere og erklærede, at det var blasfemisk. Da kopternes religiøse overhoved afviste at undskylde, blev en nonne stukket ihjel, og kirker, skoler og et hospital blev hærget og sat i brand. Det skete samtidig med, at Ahmed Abu Laban fra Islamisk Trossamfund krævede en undskyldning fra Jyllands-Posten.
»Abu Laban tilhører det Muslimske Broderskabs ideologi. Det er en situation, som har meget lidt med Danmark og Jyllands-Posten at gøre. Det er en global bevægelse, der bevidst søger at begrænse ytringsfriheden,« siger hun.
Lektor Torben Rugberg ved mellemøststudier i Odense kalder situationen »ulykkelig.«
»Jeg tror ikke, at der er grund til at hævde, at hun er den eneste, der har gjort sig de overvejelser,« siger han.
Religionshistoriker Tim Jensen argumenterer dog for at udskyde indlægget.
»Det største dilemma er, hvis undersøgelsesresultatet kunne have begrænset volden. Men hvis det så at sige kun gør os klogere, er der ingen skade sket ved at vente et par måneder,« siger Tim Jensen fra Syddansk universitet.