Danmarks nye eksporteventyr: uddannelse
Et eksempel på et dansk uddannelses-eksporteventyr er professionshøjskolen University College Sjælland, som har etableret gode kontakter i Vietnam. Foto: Colourbox
Bacon, insulin og vindmøller skal følges af uddannelse som fremtidens danske eksporteventyr, mener regeringen.

En ny eksportvare skal sikre Danmark milliarder i fremtiden, nemlig lange og mellemlange videregående uddannelser, mener regeringen.

Derfor skal flere udenlandske studerende til Danmark, og der skal indgås flere aftaler med andre lande om uddannelsessamarbejde og salg af uddannelseskoncepter, skriver Kristeligt Dagblad.

- Vi har mulighed for at tage del i et eksporteventyr i milliardklassen, skriver tre ministre, uddannelsesminister Morten Østergaard (R), børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i en fælles kronik.

- Værdien af det internationale uddannelsesmarked er over 2200 milliarder amerikanske dollar på årsbasis. Det er næsten 10 gange mere end størrelsen på det danske bruttonationalprodukt, skriver de tre ministre i Kristeligt Dagblad.

Ifølge ministrene er der især inden for de mellemlange professionsuddannelser et stort uudnyttet potentiale.

Et eksempel på et dansk uddannelses-eksporteventyr er professionshøjskolen University College Sjælland, som har etableret gode kontakter i Vietnam.

- Efterhånden er vi flere professionshøjskoler, som har fodfæste i Vietnam. Vi sælger ikke hele uddannelser, men programmer inden for både lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne, fortæller rektor Ulla Koch.

Hun understreger, at University College Sjællands økonomiske gevinst er begrænset. Men hun er enig i, at der er et potentiale.

Palle Rasmussen, uddannelsesforsker og professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, ser også visse muligheder, men tror ikke, at milliard-eksporteventyret ligger lige rundt om hjørnet.

- Jeg er enig i, at professionsuddannelsernes måde at kombinere det praktiske og teoretiske på rummer nogle kvaliteter, andre lande kunne lære af. Men det er også en barriere, at disse uddannelser er meget danske i deres måde at tænke på, siger han.