Danmark sender bistandskroner i skattely

Selvom regeringen fordømmer selskabers brug af skattely, så bliver 150 millioner til ny dansk udviklingsbank sendt til Mauritius.
"Det er ikke klædeligt eller sympatisk, at Danmark medvirker til en selskabskonstruktion, hvor vi flytter penge i skattely," siger formand for Folketingets skatteudvalg og tidligere mangeårig udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R).
"Det er ikke klædeligt eller sympatisk, at Danmark medvirker til en selskabskonstruktion, hvor vi flytter penge i skattely," siger formand for Folketingets skatteudvalg og tidligere mangeårig udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R). Foto: Polfoto, Martin Lehmann

Udviklingsminister Søren Pind (V) og Danida sender nu 150 millioner danske bistandskroner til skattelyet Mauritius.

Det skriver Politiken onsdag.

De mange millioner skal lånes ud via en ny dansk udviklingsbank til små- og mellemstore kenyanske virksomheder.

Men for at undgå selskabsskatten i Kenya på 25 procent bliver banken altså registreret på Mauritius, hvor skatten kun er på tre procent.

"Det er rigtigt, at Mauritius har lav beskatning af virksomhedsoverskud. Så meget desto bedre, da vores fond jo skal hjælpe fattige i hele Afrika og ikke kun det land, hvor den juridisk placeres," skriver Søren Pind i en mail til Politiken.

Formand for Folketingets skatteudvalg og tidligere mangeårig udenrigsminister, Niels Helveg Petersen (R), synes ikke, det er "okay" at sende de danske bistandskroner til et skattelyland.

"Det er ikke klædeligt eller sympatisk, at Danmark medvirker til en selskabskonstruktion, hvor vi flytter penge i skattely," siger han til Newspaq.

Han tror dog næppe, den lave skatteprocent vil komme udviklingsbanken til gavn i de første mange år, fordi den næppe vil generere et overskud.

"Så det får nok ikke store konsekvenser. Men jeg synes, at det ville klæde Danmark, også i forhold til Afrika, at arbejde for, at man ikke søger skattely," siger Niels Helveg Petersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.