Dåseduft er uvelkommen på Odense Uni-hospital
Odense UniversitetsHospital er en af få offentlige institutioner, der har forbudt brugen af parfume. www.colourbox.com
Meget få offentlige arbejdspladser har regler om brugen af personlige dufte.

Få offentlige arbejdspladser – måske bare tre - har lavet regler for brugen af dufte, fordi de måske kan være sundhedsskadelige.

Det er Rigshospitalets IT-afdeling, en børnehave i København og Odense Universitetshospital, der har retningslinjer for brug af duft og kemikalier.

Men står det til Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, bør der laves fælles retningslinjer for eksempelvis sygehuse og daginstitutioner

Snak med ministeren

"Det må aldrig være sundhedsskadeligt at gå på arbejde. Jeg vil undersøge sagen nærmere og følge udviklingen nøje, og så vil jeg tage en snak med ministeren. Måske kan det give god mening at lave fælles retningslinjer for eksempelvis sygehuse og daginstitutioner," siger Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, at parfume i luften være allergi-fremkaldende og i værste fald kræftfremkaldende. Det kan i hvert fald være irriterende for medarbejdernes velbefindende, viser en sag fra Odense Universitets Hospital.

Her begyndte det i 2008 med en klage over brugen af parfume i et omklædningsrum uden vinduer og udluftning. Det har i dag udviklet sig til egentlige retningslinjer og kampagner på hospitalet.

Dåseduft - nej tak

Personalet har fået en vejledning om blandt andet brug af deodoranter og luftfriskere, ligesom plakater udbreder budskabet: "DÅSEDUFT - NEJ TAK!"

"Der var en enkelt læge, der var træt af, at han ikke fik lov til at bruge luftfriskere på toilettet, men ellers har reaktionen været positiv," fortæller Mariann Wolmar, der er kemotekniker i Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø.

”Reglerne er ikke et påbud, men en venlig henstilling," forklarer hun og forsætter:

Riget vil gå samme vej

"Vi kan jo ikke forbyde patienterne at bruge parfume, men retningslinierne har helt sikkert gjort en forskel. Vi får i hvert fald ikke længere klager over, at læger og sygeplejersker føler sig generede af dufte."

Erfaringen er så gode, at de bliver givet videre til Rigshospitalet, der gerne vil vide mere om at mindske duftgenerne. Riget har i dag kun en duftpolitik i hospitalets IT-afdeling

Tilbage på Christiansborg er politikerne ikke enige om, hvordan man skal gribe sagen an. For mens Socialdemokraterne vil se nærmere på sagen, vækker den harme hos Folketingets tredje største parti, Dansk Folkeparti

DF: Hold nallerne væk

Næstformanden i Beskæftigelsesudvalget, Bent Bøgsted, mener, at det ville være et indgreb i den personlige frihed, hvis Folketinget lovgav om brugen af dufte.

"Folketinget skal ikke blande sig i, hvad folk dufter af. Er det værste, at folk lugter langt væk af parfume eller sved?”, siger Bent Bøgsted.

"Det ender jo med, at Danmark bliver så sterilt, at vores immunsystem bliver så sart, at vi bliver syge af selv de mindste ting. Vi lovgivere må holde nallerne for os selv," siger Bent Bøgsted.

Udvalgsarbejde strandede

I foråret 2010 anbefalede Folketingets miljøudvalg, at sygehuse og daginstitutioner udviklede individuelle duftpolitikker.

Udvalget opfordrede miljøministeren, der dengang hed Karen Ellemann (V), til at udarbejde generelle retningslinjer om brugen af dufte, men siden er der ikke sket noget på området.