Cykellegende vil stævne det gamle DONG: Værner om sit slægtsnavn

Energiselskabet Ørsted, der tidligere var kendt som DONG, har raget sig uklar med Ørsted-familien. Nu melder cykellegende sig klar til at stævne selskabet.
Blandt efterkommerne fra H.C. Ørsted er cykellegenden Hans Henrik Ørsted.
Blandt efterkommerne fra H.C. Ørsted er cykellegenden Hans Henrik Ørsted. Foto: Claus Bech/scanpix/arkiv

Tre af H.C. Ørsteds efterkommere har valgt at stævne energiselskabet Ørsted, der tidligere var kendt under navnet DONG. De mener, at deres slægtsnavn er blevet gjort kommercielt, og derfor har de lagt sag an mod Ørsted.

Og nu følger flere af den verdensberømte fysikers efterkommere trop. Det skriver Berlingske Business

En af dem er Hans Henrik Ørsted.

Den i dag 63-årige Hans Henrik Ørsted fik stor succes i banecykling i 70'erne og 80'erne. Blandt andet blev det til en bronzemedalje i forfølgelsesløb ved OL i Moskva i 1980 og til hele tre VM-guldmedaljer.

Sammen med sin datter Charlotte Ørsted, undersøger han nu muligheden for at være med i søgsmålet mod Ørsted. De nedstammer direkte fra jurist A.S. Ørsted - H.C. Ørsteds bror.

- Der er stor forskel på at give en bygning, et tog eller en vej et navn, til at en international virksomhed vil bruge vores slægtsnavn. Et lokomotiv og et elværk kan bryde ned, men hvis virksomheden ender i en shitstorm en dag, så står der 'Ørsted utroværdig' i aviserne, siger Hans Henrik Ørsted til Berlingske.

Det er tre efterkommere, der med H.C. Ørsteds tiptipoldebarn, Søren Peter Ørsted, i spidsen, allerede har stævnet Ørsted i Sø- og Handelsretten.

Er ikke blevet hørt

Charlotte og Hans Henrik Ørsted kigger nu på de juridiske muligheder for at følge de tre efterkommere trop.

- Der skal være retfærdighed til. Og det kan ikke passe, at nogen bare kan komme og tage slægtsnavnet uden at spørge. Bare det at vi slet ikke er blevet hørt i så stor en sag, giver ingen mening. En ting er det juridiske, men man kunne godt have haft mere takt, siger Hans Henrik Ørsted til Berlingske.

Hans Henrik Ørsted afviser, at motivet bag et muligt søgsmål er økonomisk. Det hele handler om, at familien gerne vil værne om sit slægtsnavn. Derfor kan han heller ikke spises af med penge for at droppe sagen, pointerer han.

Kommunikationschef i Ørsted, Martin Barlebo, har i en mail understreget overfor Berlingske, at Ørsted er helt trygge ved brugen af navnet, og at der ikke er en finger at sætte på det juridiske i navneskiftet. De ser navnevalget som en hyldest, hvor man har lagt stor vægt på at anvende navnet respektfuldt.

Der er cirka 1.200 i Danmark, der hedder Ørsted - heraf har 400 det som efternavn. H.C. Ørsted er nok især kendt for at have opdaget elektromagnetismen. Dong skiftede navn den 30. oktober 2017.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.