Administration 

Claus så døden i øjnene i Irak

Skudsikre veste og skarpladte våben var en del af hverdagen, da Claus Gade Sørensen arbejdede for regeringen med at genopbygge Irak.

Dagen efter Claus Gade Sørensen ankommer til Bagdad i marts 2004, bliver to civile amerikanske kolleger fra hans arbejdsplads dræbt af irakiske terrorister under en køretur.

Claus er udsendt af Integrationsministeriet for at opbygge Iraks Flygtningeministerium, der skal tage imod hjemsendte flygtninge. Den dramatiske ankomst til Irak bliver begyndelsen på et års ophold i en krigszone, der kommer til at ændre Claus’ liv for altid.

- Det er en envejsbillet at tage af sted til sådan en kampzone. Fordi det er en anden, der kommer hjem igen, fortæller den 41-årige dansker.

Det går jo nok

Som landerådgiver i Udlændingestyrelsen har Claus Gade Sørensen tidligere været på missioner i lande som Syrien, Libanon og Jordan. Men han har aldrig tidligere arbejdet i en krigszone. Da han ankommer til Irak, ved han derfor ikke, at han vil komme til at risikere livet flere gange i løbet af det næste års tid.

Da han første gang besøger sit kontor i besættelsesadministrationens hovedkvarter, er der hverken computere, skriveborde eller telefoner. Han arbejder i den sikrede Grønne Zone hvor koalitionens embedsapparat holder til, men han har intet køretøj til rådighed, når han skal på arbejde eller besøg i den Røde Zone, der ligger uden for de bombesikre indhegninger. Derfor anskaffer Claus sig en cykel, som han dog får forbud mod at cykle på i den Røde Zone.

Der er heller ikke er nok danske sikkerhedsvagter til at garantere hans sikkerhed. I det hele taget oplever Claus Gade Sørensen, at USA og resten af koalitionen har undervurderet situationen i Irak.

- Hverken den danske, engelske eller amerikanske administration har været i sådan en situation før. Så man var slet ikke forberedt på, at det kræver beskyttelse, skudsikre veste og pansrede køretøjer. Jeg tænkte bare: Det går jo nok. Det gjorde det så også, men med nogle store omkostninger.

Henrettede gidsler

På et sikkerhedskursus som Claus Gade Sørensen var på inden sit ophold i Irak, blev han og andre embedsmænd instrueret i, hvordan de kunne overleve, hvis de blev taget som gidsler. Men det hjælper ham ikke meget, for en måned efter han ankommer til Irak, begynder irakiske terrorister og kriminelle at henrette udenlandske gidsler, som de ta.

For at holde virkeligheden i Irak på afstand undlader Claus og hans kollegaer i besættelsesadministrationens hovedkvarter at tale om risikoen for ikke at vende hjem i live. De mange ugentlige dødsfald bliver næsten ikke nævnt ved grillaftenerne sammen med kollegaerne.

- Vi snakkede ikke så meget om, at man risikerer at dø. Vi snakkede om, hvorvidt denne her bombe faldt 200 meter eller 300 meter væk, og om det var en 107 millimeter eller 127 millimeter raket, der slog ned i nærheden. Man prøver på en måde at gøre det teknisk. Man forestiller sig jo ikke, at man ligger med kroppen sprængt i stykker, fortæller Claus Gade Sørensen.

Død på grund af billede

I modsætning til flere af de andre sikkerhedsfolk og embedsmænd, som han arbejder sammen med, har Claus Gade Sørensen ingen militær træning og må selv lære, hvordan man overlever i en krigszone. For eksempel bliver den café, hvor han fejrede sin fødselsdag i Bagdad, senere sprængt i luften af en selvmordsbomber.

- Mange situationer, som er helt uskyldige herhjemme, kan være forskellen på liv og død dernede. For eksempel lærte jeg, at slå blitzen fra, når jeg tog billeder i skumringen. For de amerikanske soldater reagerer jo på rygraden og kunne let tro, at der bliver affyret et våben. Så vil de skyde alt, hvad de har lært. Og så er man død, fordi man ville tage et billede.

Trods den konstante frygt for at blive dræbt, er hverdagen i Irak præget af en særlig adrenalinrus over at være med til at gøre en forskel.

- Det lyder måske mærkeligt, men det var et kæmpe kick at være dernede. Det er lige som at spille en vigtig fodboldkamp. Og så fokuserer man bare på, at man klarer det godt. Men man låner af sin fremtid, når man arbejder i Irak. For når man kan ikke i et år gå rundt og være fuldstændig på mærkerne hele tiden, fortæller han.

Hjemme igen

Da Claus Gade Sørensen kommer hjem til Danmark i januar af 2005 efter et år i Irak, begynder han at arbejde i Udlændingeservice igen. Men kort tid efter hjemkomsten begynder han at blive meget træt og kan ikke længere koncentrere sig. Claus begraver sig i arbejde og selv om han sidder i det trygge kontormiljø i Udlændingeservice, kan han ikke lægge oplevelserne i Irak bag sig. Han føler ikke, at han kan tale med nogen om sine oplevelser.

- Når man er i Irak, får man sådan en radar inden i, der scanner omgivelserne for farer. Men den mekanisme fortsatte, da jeg kom hjem. Hvis jeg for eksempel sad på en café, så satte jeg mig med ryggen mod muren og holdt øje med, hvor jeg kunne komme ud, hvis der kom en og begyndte og skyde løs. Det er jo helt åndssvagt, fordi det sker ikke i Danmark. Men det ligger så dybt i en, forklarer Claus Gade Sørensen.

Fortryder ikke

Efterfølgende bliver Claus sygemeldt og begynder at bearbejde sine oplevelser hos en psykolog. Flere af hans kollegaer kan ikke forstå, hvad der er galt med ham, og efter lang tids sygemelding bliver han til sidst fyret fra sit arbejde.

I dag – efter flere års psykologbehandling og terapi - arbejder han som foredragsholder og har netop skrevet bogen På trods af terror - vidnesbyrd fra Irak om sine oplevelser. Hvis han kunne gøre noget om, er han ikke i tvivl - han ville stadig tage afsted til Irak. Men én ting ville han gøre anderledes:

- Jeg ville ønske, at jeg kunne have taget ud i lufthavnen og modtaget mig selv. Så ville jeg sige: ?Prøv at hør her, Claus, nu bliver du enormt træt, og du kan ikke bare arbejde dig fra det, fordi så bliver det endnu værre.? Men jeg havde ingen folk omkring mig, der havde prøvet at arbejde i en krigszone og kunne advare mig.

Derfor er han også bekymret for de danske soldater, der lige nu kæmper i Irak og Afghanistan.

- Jeg tror, der ligger en stor ubetalt regning og venter på alle de danske soldater, der har været i Irak og Afghanistan og måske har været med til at slå folk ihjel. Når du så kommer hjem, kan det være svært at få det til at hænge sammen.

På trods af terror - vidnesbyrd fra Irak , Claus Gade Sørensen. Borgen. Er udkommet.

Person lægger blomster på gade
Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Morten Messerschmidt ser alvorlig ud.
Nyheder

Messerschmidt

aflyst: For farligt

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

skyttegrave
Nyheder

USA: Rusland

bruger kemiske våben

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?

Meget kraftig røg over havneområde
Krimi

Brand på skib

påvirker hele byen

Søren Mørch og Ritt Bjerregaard.
Kendte

Efterlader millioner:

Her er arvingerne

Skibet omgivet af røg
Krimi

Brand i skib:

Sådan opstod den

Kong Frederik og dronning Mary ankommer sammen
Kongelige

Mary og Frederik

bød på frokost

Stig Tøfting i profil på dyster baggrund.
Kendte

Tøftings voldssag:

Offer er væk

hakket kød
Nyheder

Frygter flere smittede

efter salmonellaudbrud

En auktionshammer
Nyheder

Ansatte byder selv:

Vil se på lovgivningen

en mand
Kendte

Andreas Mogensen: 

- Jeg var svimmel

og havde hovedpine

en mobil med en app
Krimi

EasyPark får millionbøde

bygninger
Krimi

Mistænkeligt forhold:

Kvinde ført bort i DNA-dragt