Chokerende dødsdom i Libyen
Det internationale samfund fordømmer dødsdommen over fem sygeplejersker og en læge i Libyen. De anklages for at have smittet flere hundrede børn med hiv.

Fem bulgarske sygeplejersker og en palæstinensisk læge brød grædende sammen, da dommeren i Libyens hovedstad Tripoli tirsdag bekendtgjorde deres dødsdom.

De seks dømte har siden 1999 siddet fængslet i Libyen ? anklaget for at have smittet 426 børn med hiv-virus med vilje. En anklage, som flere internationale hiv-eksperter kalder »grundløs«, ligesom en uvildig undersøgelse har påvist, at børnene blev smittet med hiv før, de seks sundhedsmedarbejdere fik arbejde på hospitalet i Benghazi. Børnene blev smittet på grund af dårlig hygiejne og genbrug af kanyler, lyder konklusionen.

Efter dommen brød familierne til de smittede børn ud i glad sang og dans udenfor retten. 52 af de 426 hiv-smittede børn er allerede døde af aids, og de pårørende har i årevis krævet, at de seks udlændinge blev straffet med døden, eller at Bulgarien udbetaler en erstatning på 15 millioner dollar per barn. Det har de bulgarske myndigheder nægtet, fordi det vil være det samme som at anerkende, at de seks anklagede er skyldige.

Dødsdommen bliver mødt med gru og fordømmelse i det internationale samfund. Bulgarien bliver medlem af EU 1. januar, og EU har gentagne gange krævet de seks anklagede løsladt.

»Jeg er chokeret over dommen. Jeg vil kraftigt opfordre de libyske myndigheder til at ændre beslutningen. Den er en forhindring for et samarbejde med EU,« sagde den europæiske justitskomissær Franco Frattini til AFP.

Talsmanden for det bulgarske parlament fordømte også resultatet.

»At dømme uskyldige mennesker til døden gør kun tragedien endnu større,« sagde Georgi Pirinski ifølge BBC.

I en fælles udtalelse fra World Medical Association og det Internationale Sygeplejeråd beskylder organisationerne den libyske domstol for at vende det blinde øje til beviserne og bruge de udenlandske sundhedsmedarbejdere som syndebuk.

»Hvor mange børn skal dø på hospitaler i Libyen, mens regeringen ignorerer problemernes rod?« lyder det.

De dømte har nu kun én chance tilbage for at få omstødt dødsdommen. De appellerer sagen til Libyens Højesteret.