Blogindlæg Chefredaktør: Det er urimeligt, at jeg er heldig
(Foto: )

Jeg har to døtre. Den ældste kan gå på pension, når hun bliver 75. Den yngste kan takke af, når hun er 75 et halvt.

Jeg selv er heldig. Allerede når jeg er 68, kan jeg nyde freden og roen, hvis det er det, jeg ønsker. Eller er heldig at undgå dødbringende sygdom.

Jeg er også heldig, fordi mit job ikke har tæret på min krop. Jeg har ikke slæbt kufferter, lagt sten, skulle klippe hår eller i dagligdagen ofte lave belastende løft. Som rigtig mange i vores samfund skal i jobbet. Ofte til en noget lavere løn end akademikere og funktionærer.

Mange mennesker, især dem der sidder og lovgiver i Folketinget, kan sagtens arbejde længere end til de 68.

Det kan man håbe på, de gør. Mine piger kan også håbe på, at politikerne besinder sig og ikke hæver pensionsalderen i den takt, der nu er vedtaget.

Folketinget skal løbende løbende evaluere pensionsalderen Næste gang i 2020.

Men hvorfor vente så længe?

Over de seneste 14 dage har Avisen.dk i "de slidte danskere" beskrevet, hvordan udsigten til pension er som at se lys på en diset december dag. Det er svært at se, men man ved, lyset er der. Opklaringen og den dag, hvor man ikke skal tage piller eller bide smerter i sig for at gå på arbejde. Lyset er der. For nogen.

Men for mange er tågedisen bare blevet et vilkår.

Læs interviewet her med Winnie Pia Jensen, tidligere SOSU-assistent i Skive:

- Man kan ikke se noget på mig, men min hverdag er med kroniske smerter. Jeg vil ikke tage endnu mere smertestillende, for jeg har hørt om andre, der er blevet afhængige. Jeg vil ikke ende som narkoman, bare fordi jeg har passet mit arbejde.

Tag gartneren i Aarhus Kommune Allan Kim Jensen, som efter tre alvorlige arbejdsskader og 45 år på arbejdsmarkedet er blevet dybt afhængig af stærk smertestillende medicin for at klare jobbet som gartner. 

- Jeg spiser piller morgen, middag og aften. Det er noget lort, men det er det, der skal til, hvis jeg vil igennem dagen, siger Allan Kim Jensen til Avisen.dk 

Efterlønnen er stort set udraderet. Og som vi tidligere har skrevet, så er det kun meget få, der opnår seniorførtidspension. Hvad skal de slidte danskere høre på?

At ”vi godt kan komme lidt længere på literen”, som statsministeren siger om effektivisering i det offentlige.

Politikerne kommer til at ændre deres egen lovgivning her.

Ikke kun fordi et stort flertal af danskerne vitterlig ønsker det. Eller fordi en enig fagbevægelse nu samles om, at mange af forbundenes medlemmer skal kunne trække sig fra arbejdslivet tidligere end andre.

Der var en grund til, at daværende arbejdsminister Svend Auken i 1970’erne sloges for at etablere en efterløn. Udfordringen er der stadig, selv om vi bliver ældre og flere lever sundere og med færre belastninger i arbejdsdagen end tidligere. 

”Vi har en uløst opgave på pensionsområdet,” siger nuværende S-formand Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Det er vist mildt sagt.

Det kommende folketingsvalg bør handle om, hvordan politikerne løser det store problem, de vitterlig endnu ikke har løst. Det opleves som en mørk og uendelig tåge for de mange, der slæber sig igennem dagen på piller.

Vores pensionsalder er grundlæggende urimelig.

 

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News