Byggestop koster job
Foto: Colourbox
En økonomisk opbremsning i kommunerne får køen af ledige til at vokse. Både faglærte og ufaglærte rammes.

Dansk Byggeri kritiserer, at kommunerne midt i en krisetid må sløjfe eller udskyde byggerier og renoveringer.

- Både håndværkere og ufaglærte rammes af det her. Mellem 7000 og 8000 job går tabt, siger Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri.

Han kalder tidspunktet uheldigt, fordi nye tal viser, at væksten for 2012 bliver lidt mindre, end forventet.

- Når man så samtidig begrænser kommunernes mulighed for at investere næste år, så bliver faldet bare så meget større, siger Lars Storr-Hansen.

Han forklarer faldet i 2012 med, at regeringens forudsætninger for at kickstarte økonomien er blevet svækket.

- Kickstarten har ikke kunne fylde det hul ud, som faldet i boliginvesteringer og i erhvervslivet har skabt. Derfor er det et meget uheldigt tidspunkt at trappe investeringerne ned, siger Lars Storr-Hansen.

Også i fagforbundet 3F vækker det undren, at der i en tid med mangel på job og praktikpladser lægges begrænsninger i kommunernes aktiviteter.

- Jeg fatter det simpelthen ikke. Vi skal have nogle mennesker i arbejde, både dem, der mangler job og er ved at falde ud af dagpengesystemet, og de unge mennesker, der skal have nogle lærepladser, siger Peter Hougaard Nielsen, formand for 3Fs byggegruppe.

Kommunerne havde oprindelig planlagt at bruge 18 milliarder kroner på at renovere skoler, bygge plejehjem og børnehaver for i 2013, men det er mere, end der er aftalt med regeringen, og derfor tvinges de til at skære i anlægsudgifterne.

De første samlede budgettal for alle kommuner viser således, at anlægsloftet på 15,5 milliarder kroner overskrides med 2,5 milliarder.

- Mange kommuner ønsker at sætte mere skub i anlægsaktiviteterne og bygge og renovere skoler og daginstitutioner, lave klimasikring og så videre, men det er der ikke plads til inden for den aftalte ramme, siger Erik Nielsen (S), formand i Kommunernes Landsforening (KL).