Byggeri vil indføre kvoter på uddannelser
Kvoter kan indebære, at unge kan blive nødt til at droppe drømmen om f.eks. at blive tømrer. Foto: Colourbox
Der skal indføres kvoter ved optagelse på populære erhvervsuddannelser, mener Dansk Byggeri.

Der skal være større overensstemmelse mellem antallet af lærlinge i de enkelte fag og behovet for arbejdskraft på området.

Derfor skal der indføres kvoter ved optagelse på populære erhvervsuddannelser, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Forslaget kommer fra Dansk Byggeri til det arbejde, som regeringen har stillet i udsigt i løbet af efteråret for i samarbejde med arbejdsmarkedets parter at skaffe en reel praktikpladsgaranti.

Kvoterne vil indebære, at unge kan blive nødt til at droppe drømmen om at blive tømrer og i stedet søge til uddannelser, hvor der er mere behov for arbejdskraft.

- Hvis vi skal give garanti for, at de unge, der begynder på en uddannelse, også kan gøre den færdig, så skal vi også have indflydelse på hvem og hvor mange, der kommer ind på de enkelte uddannelser. Det nytter ikke, at det sprøjter ind med tømrere, når det er struktører, der er behov for, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri, om baggrunden for nytænkningen.

Aktuelt mangler 2.200 unge en praktikplads i fagene inden for bygge- og anlægsindgangen på erhvervsuddannelserne. Af dem vil flere end en tredjedel være tømrer, blot én procent vil være struktør.

- Ude i virkeligheden fylder struktør- og tømrerarbejde stort set det samme rent beskæftigelsesmæssigt. Praktikpladskøen er derfor udtryk for, at udbud og efterspørgsel ikke hænger sammen, mener Louise Pihl.

Forslaget indebærer, at unge skal have bestået dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen for overhovedet at begynde på grundforløbet til erhvervsuddannelser. Dernæst skal der indføres kvoter ved optag på hovedforløbet, og endelig skal der være både ret og pligt til at fortsætte uddannelsen i skolepraktik, hvis der ikke kan skaffes en praktikplads i en virksomhed.

Hos lønmodtagerne i LO mødes forslagene fra Dansk Byggeri ikke med umiddelbar modstand, men dog med visse forbehold.

- Når det drejer sig om kvoter, så findes de allerede på nogle få erhvervsuddannelser, for eksempel på frisøruddannelsen. Der er simpelthen ikke hår nok i Danmark til alle dem, der gerne vil være frisør. Det kan da godt blive aktuelt også at lave kvoter på andre uddannelser, men vi skal sikre os, at sådanne kvoter ikke bliver for lave. Det smukke ved erhvervsuddannelserne er jo, at det også forpligter arbejdsgiverne til en indsats, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.