Bulgarien og Rumænien på vej i Schengen

EU's østligste medlemslande er klar til at blive optaget i det grænsefrie Schengen-samarbejde. Venstres Jens Rohde er dybt skeptisk.
Hvis ikke EU's ydre grænser er under kontrol, så vil det skabe en "menneskehandels-, narkosmuglings- og flygtningekorridor", siger Venstres Jens Rohde.
Hvis ikke EU's ydre grænser er under kontrol, så vil det skabe en "menneskehandels-, narkosmuglings- og flygtningekorridor", siger Venstres Jens Rohde. Foto: Colourbox

En rejse uden paskontrol fra Bukarest eller Sofia på tværs af Europa bliver snart en realitet.

I dag stemmer et stort flertal i EU-Parlamentet ja til, at Rumænien og Bulgarien opfylder kriterierne for at blive optaget i Schengen-samarbejdet.

Så sent som i december sidste år afviste EU-Kommissionen af slippe rumænere og bulgarere ind i det øvrige EU uden pas.

Men nu er det røde lys altså på vej til at skifte. Efter parlamentets indstilling skal Ministerrådet dog tage stilling til indlemmelsen, der kræver enighed blandt alle 22 Schengenlande.

Venstres EU-parlamentariker Jens Rohde advarer kraftigt imod at optage Rumænien og Bulgarien.

"Rent teknisk er de to lande klar. Men alle ved, at der er store problemer med korruption i de to lande. Selvom det tekniske er på plads, så kan du stadig betale 100 euro for at få dine varer over grænsen," siger han til Newspaq.

Rumænien og Bulgarien grænser blandt op til Moldova, Ukraine og Tyrkiet.

Og hvis ikke EU's ydre grænser er under kontrol, så vil det skabe en "menneskehandels-, narkosmuglings- og flygtningekorridor", siger Jens Rohde.

"Derfor er vi nødt til at være sikre på, at korruptionsbekæmpelsen er effektiv i et land som Rumænien, før vi lukker dem ind i Schengen. Det har vi absolut ingen sikkerhed for, som tingene står nu," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.