Breivik: Der gik 28 minutter før politiet kom
Ialt mistede 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya. 90 mennesker blev kvæstet ved de to angreb. Foto: Polfoto, AP, Berit Roald
Nye oplysninger fra Norge antyder, at Anders Breivik ringede til politiet 28 minutter før han blev anholdt.

Det har tidligere været fremme, at massemorderen ringede til politiet få minutter før, de gik i land på Utøya, hvor han fortalte, "at missionen var fuldført".

Under afhøringen er det nu kommet frem, at han også ringede til politiet knap en halv time før han blev pågrebet. Her bad han, ifølge egne ord, vagtcentralen om lov til at overgive sig til politiet, men da han fik et svar han ikke forstod, fortsatte han sin grufulde mission på det, han selv har kaldt "autopilot". Det skriver den norske avis VG.

På spørgsmålet om, hvorfor han ville overgive sig, forklarer hans advokat, Geir Lippestad, at han havde taget rigeligt med liv til, at det ville få pressedækning, og at manifestet ville blive spredt.

Efter den angiveligt mislykkede overgivelse, har Anders Breivik forklaret, at han holdt en kort pause på øen, hvor han overvejede sit næste skridt.

Skulle han tage sit eget liv eller fortsætte massakren? Beslutningen blev som bekendt det sidste.

Ifølge hans advokat fordi "selvmord er imod hans overbevisning. Han ville kæmpe for sin sag. Han vil ændre Europa, og han mente, at chancen var større, hvis han var i live".

Det er på dette tidspunkt, at han går på "autopilot".

28 minutter senere, et minut før politistyrken går i land, kommer han igen igennem til politiet med beskeden:

"Breivik. Kommandør. Organiseret i den antikommunistiske modstandsbevægelse mod islamisering. Operationen er fuldført og vil overgive sig til Delta."

I alt mistede 69 mennesker livet på Utøya.

Se hele artiklen her