Boom i antal unge på videregående uddannelser
Der kommer til at være mere trængsel ved dørene på Syddansk Universitet i fremtiden. Universitetet har øger antallet af studerende med næsten en femtedel i forhold til sidste år. Foto: Colourbox
Antallet af unge, der er blevet optaget på de videregående uddannelser er steget med 10 procent. Naturvidenskab oplever fremgang.

"Uddannelse, uddannelse, uddannelse."

Ordene stammer fra Tony Blair, men de danske politikere og unge har lyttet. Antallet af studerende til de videregående uddannelser er steget med 10 procent i år forhold til 2010.

Det viser opgørelsen fra Den Koordinerede Tilmelding, der er den samlede tilmelding til de videregående uddannelser.

Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard (R) jubler over fremgangen.

"Det er et fantastisk positivt resultat, at det er lykkedes at få endnu flere unge til at starte på en uddannelse," lyder den umiddelbare reaktion fra ministeren.

Udviklingen er god selvom resultatet kommer på baggrund af krisen, der har kostet arbejdspladser. Morten Østergaard mener, at krisen får flere unge til at satse på bøgerne frem for arbejdsmarkedet.

"Når der er krise og lavkonjunktur, så er der også flere unge, der starter på en uddannelse, når der ikke er et arbejdsmarked, der konkurrerer så hårdt. Men jeg tror og håber også, at de unge har forstået at det er meget vigtigt at få en uddannelse," lyder det fra Morten Østergaard.

I alt er cirka 59.600 optaget på de videregående uddannelser. Og regeringen vil nu sikre finansieringen til at de cirka 6.000 flere optagede i forhold til sidste år får en kvalitetsuddannelse.

Finansieringen er endnu ikke på plads, men det kommer den, bebuder Morten Østergaard, der samtidig afslører et punkt på regeringens kommende finanslov.

"Det efterlader selvfølgelig en regning til os, vi skal følge op på de unges stigende studieaktivitet. Det er vi klar til og det vil koste samlet en milliard kroner mere i 2012 og 2013, som vi er klar til at sikre på den nye finanslov, fordi vi prioriterer uddannelse meget højt," lyder forsikringen fra ministeren.

De naturvidenskabelige uddannelser har i flere år fristet en skyggetilværelse blandt de videregående uddannelser. Men i år er der syv procents fremgang til uddannelserne, det er en meget vigtig udvikling, vurderer Morten Østergaard.

"Det er yderst positivt, at vi igen ser fremgang på de naturvidenskabelige uddannelser, for det er her, der kommer til at være mange job i fremtiden inden for forskning," siger han.

Syddansk Universitet oplever stor fremgang over en bred kam. 18 procent flere unge har søgt universitetet, der kan juble sammen med Aalborg Universitet og Handelshøjskolen i København over tocifret fremgang.