Børnehave: Forældre må hoste op, hvis ansatte skal have pension
I børnehuset Giraffen på Amager får unge ansatte ingen pension. Det er der ikke råd til, fortæller leder og grundlægger Jakob M. Jessen. FOTO: Nils Meilvang/Scanpix
I de private daginstitutioner Giraffen og Svanen får unge ansatte ingen pension. Det er der ikke råd til, med mindre forældrene vil betale mere, siger ejeren.

Flere børn bliver passet i private daginstitutioner. Men mange har ikke overenskomst, og det betyder nogen steder, at lønnen er lavere, og at de ansatte må undvære pension.

Læs også: Ansatte i private børnehaver får 100.000,- mindre i løn

Det har i København blandt andet udløst kritik af Trygge Institutioner, der driver de private daginstitutioner Giraffen på Amager og Svanen på Østerbro.

Her er lønnen på de fleste løntrin lidt lavere end hos overenskomstdækkede institutioner. Men pædagogmedhjælpere under 30 år får først pension efter tre års ansættelse.

Dermed tjener en nyuddanet pædagogmedhjælper 35.000 kroner mindre om året, end han ville gøre hos en privat eller offentlig børnhave med overenskomst.

Ifølge ejer og stifter Jacob M. Jessen er der store omkostninger forbundet med at starte en børneinstitution fra bunden. Så indtil videre har der ikke været råd til at betale pension til unge nyansatte.

- Vi anser fortsat os selv som i opstartsfasen, hvor vi har brug for at sikre en sund økonomi for at overleve. Det er ikke gratis at starte en institution op, og vi har selv taget hele risikoen, siger han.

Vil ikke stemples som 'luksus-institution'

Jacob M. Jessen vil dog ikke afvise, at der kan blive tale om overenskomst, når først bankgælden er betalt, og der er kommet overblik over økonomien.

- I mellemtiden har vi lavet fair forhold for alle over 30 år og for dem under 30, som bliver hos os i mere end tre år, siger han.

Svanen og Giraffen modtager det samme offentlige tilskud per barn som andre institutioner. Men ud fra den nuværende økonomi må institutioner skrue op for forældrebetalingen, hvis alle ansatte skal have pension.

- Vi vil gerne tegne overenskomst, hvis vi i samråd med forældrene kan finde pengene et sted. Vi ønsker som ledelsesgruppe ikke at hæve egenbetalingen og dermed risikere at blive kaldt 'luksus-institution' af blandt andet LFS (fagforeningen, red.). Men det kan blive løsningen, siger Jacob M. Jessen.

via Listen To News