Administration 

Bøger til kaffebordet og køkkenet

Bøger ? Gaveidéer til de juletravle eller til dem, der bare vil have noget smukt at se på

@FAKTA RUBRIK STOR:Blæksprutten
I den prisbillige ende er årets udgave af ?Blæksprutten? et grin værd. Otte tegnere har bidraget med alt fra Roald Als? politisk korrekte univers til provinsens Jens Julius? solide arbejde og Mette Dreyers præcise humor. Det er langt sjovere end en bog om peberkværnens historie.
Blæksprutten, Gyldendal, 118 årgang.
@FAKTA RUBRIK STOR:Provo
Hvis Onkel Theobald interesserer sig for kunst eller samfundsudvikling eller bare har en svaghed for det gakkede, er Bent Falberts bog om multikunstneren Jens Jørgen Thorsen, ?Provo?, et fantastisk bud. Bogen er illustreret med gode fotos og utallige eksempler på Thorsens kunstneriske virke. Den emmer af kærlighed til manden, men er mere end en vennesmykket mindesten. Hvis man kan glædes over mennesker, der aldrig var kedelige, og hvis livsværk berigede os andre, er ?Provo? en fremragende julegave. Man kan formentlig bruge en hel del af aftenen på at bladre iklædt et smørret grin.
?Provo,? Bent Falbert, Politikens Forlag, 240 s., 299 kr. netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Nybrud
Hvor en bog om Thorsen i princippet er relevant for alle med et åbent sind, er Rune Gade og Camilla Jalvings Nybrud nok mest til folk med en seriøs interesse for moderne dansk kunst. Bogen, der har undertitlen Dansk kunst i 1990?erne , er ingen facitliste på årtiets danske kunstproduktion, men snarere en vifte af nedslag og et tilløb til en forklaring. For den store offentlighed begynder 90?ernes kunst, ifølge forfatterne ,med udstillingen/installationen ?Burn out? på Kgs. Nytorv i København i 1994. Væltede biler og busser gav dengang skabsrindalisterne kronede dage, men bogen er ikke bare en hyldest til det sære. Den grafiske tilrettelæggelse hører hjemme i superligaen, og med mere end 200 illustrationer, en kvalificeret bibliografi og et fyldigt register er den også et eksempel på sjældent kvalificeret forlagsarbejde. Familiens kunstelskere vil kunne glæde sig til hårde pakker under træet.
?Ny-brud?, Rune Gade og Camilla Jalving, forlaget Aschehoug, 296 s., 399 kr.
@FAKTA RUBRIK STOR:Dansk kunst 2006
Hvis man tilhører den del af befolkningen, der året igennem pisker fra udstilling til udstilling, er årsværket ?Dansk Kunst? klar med bind nr. 23 i rækken af fortællinger om udstillingslivet i Danmark i det forløbne år. Her er tale om en kavalkade med kvalificerede nedslag og beskrivelser af blandt andet en række af dagspressens prominente anmeldere. Årbogen følger slavisk udstillingsåret og giver én og anden dårlig samvittighed over de udstillinger, man ikke fik set og gensynsglæde ved dem man nåede. Sine steder er illustrationerne lidt små og budgettet et andet end ved udgivelsen af ?Nybrud?, men for de, der sled sålerne tynde på museer og gallerier selvfølgelig et must.
?Dansk kunst 2006,? Torben Weirup mfl., 264 s., 595 kr. Forlaget Aschehoug. Er udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Danmark i det 20. århundrede
Nu findes der jo mennesker for hvem det se kunst ? for slet ikke at tale om kunstbøger ? er en vederstyggelighed. Derfor to forslag til sofabordet, der beskæftiger sig med det 20. århundredes Danmark. Peder Christoffersen, der for de fleste vil være bedre kendt som Ekstrabladets Pedro (komplet med selvstrikkede trøjer model Voldborg), er forfatteren bag Danmark i det 20. Århundrede. Bogen er for så vidt et klassisk, nogenlunde fortløbende krønikeværk. Det giver god plads til skribentens personlige valg, og her ligger måske bogens største svaghed som historisk fortælling; det er Pedro og kun Pedro, der har valgt, hvad der var vigtigt. Den når ikke højderne fra Poul Hammerichs Danmarks­krønike, men favner til gengæld et helt århundrede og er absolut værd at bladre i ? ikke mindst på grund af de mange fantastiske fotos.
?Danmark i det 20. århundrede?, en krønike af Peder Christoffersen, Gyldendal, 728 s., 299 kr. Netop udkommet.
@FAKTA RUBRIK STOR:Fra Mågestel til musemåtte
Det sidste bud på en kvalificeret coffeetable book er slet ingen bog, men et spil. Fra ?Mågestel til Musemåtte? er et klassisk vidensspil i familie med Trivial Pursuit. Der er lidt held med i det, men med mange tusinde paratvidensspørgsmål om livet i Danmark i det 20. Århundrede er betingelsen for at vinde og dermed få retten til at blære sig som familiens klogeåge. Spillet er svært og derfor sjovt for folk med klæbehjerne og mindre morsomt for de, hvor hukommelsen er hullet som en si. Er man til viden om historie og samfundsforhold, er spillet en kostelig gave, men det er ikke et spil for hele familien.
Den anbefalede alder burde være 36-85 år.
@FAKTA RUBRIK STOR:Fester og gæster
»Man bør aldrig undskylde overfor sine gæster ? at maden ikke er bedre, at middagen ikke er færdig, at man ikke bor smukkere, at man ikke har nået at klæde om osv. osv. For der er dog én ting, ens gæster må have krav på, og det er ikke at blive sat ind i en situation, hvor de bliver nødt til at lyve ved at modsige en.«
Så yndefuldt et citat fra 1932 har Jacob Ludvigsen valgt til den første side i sin nye bog om danskernes festkultur gennem 100 år, ?Fester og gæster?. Bogen er en del af serien ?Danskernes egen historie?, der er udgivelser i form af dvd?er, bøger og brætspil om danskernes hverdagshistorie.
Og det er en skøn sag, Ludvigsen har skruet sammen. Om alt fra ovennævnte citats moder, Lis Byrdal, der fra 40erne og et par årtier frem lærte danskerne, hvad der er værd at vide om borddækning, bordkort og bordskånere over fantastiske billeder af jitterbug i Tivoli 1953 til jyske byfesters anatomi. Det er først og fremmest de enestående, humoristiske og overraskende fotografier, der gør bogen værd at bladre i. Men Ludvigsens små historier og anekdoter fra hele landet er også gode at lune sig ved. Tilsammen er det en hyldest til fester og gæster og danskernes fælles historie, og man kan få mange timer til at gå med at studere den.
?Fester og gæster?, fortalt af Jacob Ludvigsen, 245 s., 249,95 kr. Netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Når sovsen skiller
En helt uundværlig bog for folk, der aldrig lige fik lært at lave mad og at redde en skilt sovs, er just dukket op hos boghandlerne. ?Når sovsen skiller? hedder den. Og den er uundværlig fordi den har gode råd om alt muligt og umuligt. Også om ting man ikke vidste, at man gerne ville vide. Man kan for eksempel lære, at tærter bliver sprøde med mineralvand i dejen. At rasp holder sig i månedsvis, hvis man lægger et laurbærblad ved. Og at man kan stille mayonnaisen i fryseren et øjeblik, hvis den nægter at samle sig. Kort sagt har denne bog løsninger på væsentlige problemer, der kan dukke op i et køkken, og så har den gode fif til hvordan man steger en steg perfekt, og hvordan man opbevarer diverse madvarer. Den har alt det i sig, som ens farmor aldrig nåede at lære en, men som kan redde en ud af allehånde kriser. Køb den før din kone.
?Når sovsen skiller?, Nina Yunkers, 224 s., 199,-, Forlaget Modtryk. Netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Mange til bords
Den foretagsomme madmand Claus Meyer har atter samlet opskrifter sammen til en lækkerbisken af en kogebog. Denne gang er det sådan en, man ofte står og mangler ? og virkelig mangler. Den handler nemlig om ?Mange til bords?. Hvem har ikke stået i sovs til halsen og kartofler til knæene, når familiedynastiet er budt på mad, i et forsøg på at servere noget blæret (og varmt), som får svigermor til at falde ned af stolen af lykke?
Meyer giver usædvanligt gode bud på, hvad man stiller op. Der er let fattelige og nemme opskrifter, som er lige til at gå til, og som ender i mad, der både er smuk og smager skønt. Enkle retter som små madtærter, strandkrabbesuppe og Ossobuco kan alle ende skidt, hvis man ikke har håndelaget, men hvis man følger Meyer og i øvrigt tænker sig lidt om, er det faktisk muligt at charme mere end 10 gæster på en gang uden at gå til i stress og surhed. Dejlig bog, der giver lyst til at invitere mange på én gang ? med det samme ? så man kan afprøve flere af mulighederne.
?Mange til bords - Meyers mad i dit eget køkken?, Claus Meyer, Politikens forlag, 240 s., 269,-. Netop udkommet.
@FAKTA RUBRIK STOR:Suveræne succeser
De to madammer, der kalder sig selv ?salathovederne,? har tidligere udgivet ekstremt populære kogebøger som ?Suveræne salater og brilliante buffeter? og Suverænt nemt?, og nu har de så samlet de allerbedste opskrifter fra deres fem fælles udgivelser, i en kogebog, der sikkert bliver dette års julehit. Det burde den i hvert fald. ?Suveræne succeser? hedder den, og oveni de tidligere skønne opskrifter har de lagt nye til. Det er en fed bog til køkkenskabet, selvom den sagtens kan ligge fremme, for den er både indbydende udenpå og indeni. Det mest geniale ved den er sådan set, at madammerne udover opskrifterne giver selv den mest uheldige køkkenskriver mulighed for at være med. Bogen er pædagogisk, har opslag om, hvordan en julienne-udskæring af grønt ser ud ? med billede ? og et sæsonskema, der viser, at hindbærkager er klogest at bage i august, hvor det er højsæson. Opskrifterne fra tidligere bøger er justeret ned i fedtmængder, og det er vel klogt nok i disse fedmeforskrækkede tider. Men også lidt kedeligt. Nuvel, det er en fin bog at få inspiration af for de i forvejen gode amatørkokke, og en aldeles glimrende bog for de mindre dygtige. Først og fremmest genial til de sunde.
?Suveræne succeser ? greatest hits med ekstra numre?, Sonja Bock og Tina Scheftelowitz, Politikens forlag, 512 s., 249 ,- Netop udkommet.
@FAKTA RUBRIK STOR:Børnedessert-cirkus
Så er der guf og løbende mundvand for børn ? og deres forældre. Vidunderkokken Morten Heiberg, der er kendt for sine desserter, har lavet en lille, laber dessertbog for børn. Med plastikomslag så små fedtede fingre er velkomne, med sjove tegninger og nemme opskrifter er det bare om at gå i gang ? også her op til jul, for der er bud på vaniljekranse og brunkager. Og så er der opskrifter på blandt andet fede brownies, sorbeter, muffins og tykke pandekager. Både opskrifterne og selve bogen er lagt an på, at børn og voksne er i køkkenet sammen. Undervejs i opskrifterne er der lærerige forklaringer til børnene om, at »æggehvider er det dersens snask i ægget, der ikke er gult,« og senere at »der må ikke være bare den mindste lillebitte smule æggeblomme i hviden, for så kan hviderne heller ikke piskes stive.«
Bogen er både for dem, der har hele eftermiddage at bruge i køkkenet og for dem, der bare lige har en time med poderne til hygge. Ja, og så til dem, der ikke har børn, men bare synes det er skønt at lave lækre sager på den nemme måde.
?Heibergs børnedessertcirkus?, Morten Heiberg, Politikens Forlag, 84 s., 149 kr.Netop udkommet
@FAKTA RUBRIK STOR:Engelsk øl og mad
Man tror det næppe, men det er faktisk muligt at spise ordentlig og god engelsk mad. Beviset kommer i form af en ny pragtbog om engelsk øl og mad, som dansk-briten Torben Mathews har skrevet. Til daglig ejer Mathews en pub i Kolding, hvor alverdens vidunder-bryg kan smages.
Værket handler først og fremmest om øl og englændere. Og det er derfor fyldt med morsomme citater og anekdoter, af historiske småbidder og flotte fotos fra pubber og gader, fra facader og øltønder. Og så er der bagerst en række interessante madopskrifter på eksempelvis farseret svinemørbrad med svesker og øl, mums, eller søtunge med hvedeøl. Ikke dårligt. Fælles for opskrifterne er, at der er øl i dem ? og at de er tilgængelige. Men opskrifterne er ikke for folk helt uden fornemmelse for madlavning, dertil er de for upræcise sine steder. Ikke desto mindre er det en bog, som er værd at have i køkkenet, hvis nu man en dag skulle få lyst til andet end traditionelle franske og italienske retter og i stedet prøve noget anderledes men lækkert.
?Engelsk øl og mad?, Torben Mathews, forlaget ?Thaning & Appel?, netop udkommet.

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

penalhus
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer 

rytter på hest
Sport

Hest aflivet efter

OL-konkurrence 

Bille August og konen Sara-Marie Maltha poserer
Kendte

Bille August: Jeg har

en pagt med min kone

instrumentbræt i bil
Krimi

Vanvidskørsel: Folk

måtte springe for livet 

Sport

Guld-Rindom: Fik

kronprinsen i røret

asta björk poserer for kameraet
Kendte

Vild med Dans-stjerne

tager stor beslutning

anne marie rindom smiler i båden
Sport

GULD TIL DANMARK!

kat ligger under brændeovn
Nyheder

Ny lov: Skal din

brændeovn skiftes ud?

coronapas på telefon
Corona

Her er det slut

med coronapas 

pernille blume smiler med medalje i hånden
Sport

Medalje til Blume

skuespilleren bob odenkirk poserer
Kendte

Tv-stjerne fik hjerteanfald:

I stabil tilstand

pernille blume smiler
Sport

Pernille Blume:

Den vildeste oplevelse

mette frederiksen står med hånden på mands skulder
Nyheder

Nu kan du søge om

Arne-pension

politibil med påskriften politi
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder

Viktor Axelsen jubler
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL lørdag

Side af politibil
Krimi

Kro-slagsmål endte i knivstikkeri

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?

Skægkræ
Livsstil

Sig goddag til Fru Skægkræ og Hr. Frømøl - du deler bolig med dem

Nyheder

Tredje danske kuld: Ulvepar har fået mindst tre hvalpe

mand med padleboard
Nyheder

DMI: Varmen kommer tilbage

bil i skybrud
Nyheder

DMI: Her er der risiko for skybrud

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

rygende cigaret
Nyheder

Røg og tyggetobak bliver forbudt for alle elever

Pernille Blume
Sport

Pernille Blume er klar til OL-finale

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

Viktor Axelsen
Sport

Sprudlende Viktor Axelsen slår sig i OL-semifinalen

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen