Bøde til banker som nægter at oprette konto

SF kræver en stramning loven, så banker, der nægter at oprette konto til socialt udsatte, må bøde. Bankernes interesseorganisation er imod.
Bankerne nægter socialt udsatte NemKonto.
Bankerne nægter socialt udsatte NemKonto. Foto: Colourbox

Store som små banker skal bøde, hvis de ikke overholder gældende lovgivning og nægter at oprette en konto til en potentiel kunde. Det mener SF's socialordfører Özlem Cekic, efter det i dag kom frem, at Den Sociale Retshjælp har oplevet flere episoder, hvor banker ikke vil oprette kontoer til socialt udsatte borger.

"Vi synes, at Finanstilsynet skal ind og give en sanktion, og den økonomiske sanktion de giver, den skal vi samle i en fond, hvor man kan rådgive de udsatte om gæld," siger Özlem Cekic til Newspaq.

Men bankernes interesseorganisation mener slet ikke, at der er behov for stramninger.

"Vi synes, at den lovgivning vi har er tilstrækkelig. Vi mener, at den fungerer, som den skal, når der ikke er givet nogle påbud, så må vi jo tage den som et udtryk for, at Finanstilsynet ikke har syntes, at der har været nogle eksempler, der har været grelle nok," siger kontorchef i Finansrådet Jeanne Blyt til Newspaq.

Den lov dom Jeanne Blyt henviser til, er 'god skik'- bekendtgørelsen, og den er opbygget på den måde, at hvis en bank ikke overholder bekendtgørelsen, så får de først et påbud af Finanstilsynet, og hvis de ikke efterlever det påbud, så får de en bøde.

Finanstilsynet har kun fået få henvendelser om problemet, men afviser ikke, at der kan være mørketal, fordi de afviste ofte er svage borgere, skriver Politiken.

Den Sociale Retshjælp oplyser, at de har flere personer om ugen som oplever afvisningen fra bankerne.

Jeanne Blyt mener dog ikke problemet er vidtrækkende.

"Der er ikke noget belæg for at sige, at der er en masse banker, der ikke overholder lovgivningen. Både Finanstilsynet og Finansrådet siger, at de oplever, at der ikke er specielt mange sager af den her karakter," siger hun.

Men Özlem Cekic mener, at problemet er stort for dem som oplever afvisningen.

"Uanset om man er hjemløs eller bankdirektør, så er det jo sådan med lovgivningen, at man har krav på en NemKonto, og jeg synes, det er diskrimination ud over alle grænser, når en bank nægter at give en borger en NemKonto udelukkende fordi borgeren er socialt udsat," siger hun.

Det er meget vanskeligt, at få udbetalt sin kontanthjælp, hvis man ikke har en NemKonto.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.