Tæt på verden Bloddiamanter giver milliarder til Zimbabwe
Den berømte Blue Heart Diamond skåret af den franske juveler Atanik Eknayan i 1909-10. Den er nu på museum i Washington DC doneret af Mrs. Marjorie Merriweather Post. CC BY via flickr.com cliff1066™ National Gem Collection Smithsonian
Enorme beløb fra diamantsalg forsvinder. Internationale diamanthandlere blokerer for Zimbabwe.

Diamantfundet Marange i Zimbabwe kan være histories største og give landet mulighed for at ændre sin økonomi og forholdene for alle borgere. Omsætningen ser ud til at nå milliarder af dollars om året.

I sidste uge gav kontrolgruppen Kimberley grønt lys for at Zimbabwe kan begynde at sælge diamanter fra de kontroversielle Marange miner.

Salget har været blokeret siden 2009 på grund af drab, brug af slavearbejdere i minerne og voldtægt af kvinder i området. Lokale kritikere advarer.

Bloddiamanter

Brændstof til internationale voldelige konflikter er ofte råvarer som diamanter, træ, kakao og olie. I de seneste 10-15 år er millioner dræbt i disse konflikter i lande som Sierra Leone, Elfenbenskysten, DR Congo og Angola.

International opmærksomhed omkring plyndring af fattige landes ressourcer af både regeringer og oprørere har stoppet en del af uvæsnet. I tilfældet bloddiamanter er verdensmarkedet i dag næsten fri for den slags.

Det voldelige, dybt forgældede og kaotiske Zimbabwe, hvor inflationen er gået amok, har skjulte indtægter fra diamantsalg.

Kimberley

For 8 år siden blev verdens producenter og aftagere af diamanter enige om at forsøge at stoppe den systematiske handel med diamanter, der blev brugt til at finansiere våbenkøb, korrupte diktatorer og konflikter.

Bloddiamanter fylder i dag under en enkelt procent, mod tidligere 15 procent, af verdens marked, skriver trust.org, en del af Reuters. Det skyldes en særlig certificering kaldet Kimberley processen iværksat af FNS Sikkerhedsråd.

Helt skudsikker er processen ikke. Ej heller er der fuldstændig sikkerhed for sikkerhed for arbejderne i minerne eller at pengene kommer befolkningen til gode.

[pagebreak]Markedet

Den store diamanthandler De Beers meddelte lørdag, at de vedbliver at blokere for salg af diamanter fra Zimbabwe. Firmaet siger, at diamanterne er for små og af dårlig kvalitet.

De Beers har en detailafdeling kaldet Forevermark, og her fastholder man, at de solgte diamanter skal være udvundet til fordel for lokalsamfundene, hvor minerne er.

Forevermark understøtter således trenden med etiske forbrugere, der vil vide noget om deres indkøb. Diamanterne i smykker fra det firma kommer for 95 procents vedkommende fra Canada, Sydafrika, Botswana og Namibia.

De Beers og Forevermark blev for øvrigt i sidste uge opkøbt af minegiganten Anglo American for lidt over fem milliarder dollars.

Marange og Zimbabwe

Kinesere køber i dag 15 procent af verdens diamanter. Firmaer fra det land driver miner i Zimbabwes Marange-område med kinesisk arbejdskraft.

For tre tre måneder siden anslog Zimbabwes mineminister Obert Mpofu overfor avisen The Independent, at landets salg af diamanter er nået til 200 millioner dollars på fem år, hvoraf de fleste penge er endt i finansministeriets kasse.

Reporteren Eddie Cross undersøgte i tre måneder forholdene og skriver i avisen torsdag, at omsætningen fra Marange i 2010 snarere er 4 milliarder dollars. Parlamentet fik således opgivet et salgstal på fem procent af virkeligheden.

[pagebreak]Politik

Mens ingen politikere i parlamentet undrede sig over de nye tal, blev et forslag om at nationalisere minerne angrebet. Ligeledes afviste politikerne undersøgelser af overgreb på arbejdere og lokalbefolkningen i og omkring Marange.

Ministeren rettede sidste uge i forbindelse med budgetforhandlinger sine tal til to milliarder dollars om året. Marange ser ud til at være historiens største diamantfund, som kunne ændre Zimbabwe økonomi.

I henhold til The Independent kan værdien af diamanterne i Marange nå over 1.000 milliarder dollars. Indkomsterne kunne således betale for skoler, sundhed og infrastruktur i landet.

Avisens reporter mener ikke, at Zimbabwe bør godkendes af Kimberley processen, fordi alle pengene lander i politikeres lommer, i sikkerhedssystemets lommer, i våbenmafiaens lommer og i kinesiske firmaers lommer.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.