Blinde Michael: Mit handicap gør, at ingen vil ansætte mig
- Et eller andet sted er det en flad fornemmelse, at du knokler en vis legemsdel ud af bukserne, og så ender du med at få nej, nej, nej, fordi du har det her handicap, siger Michael Eriksen. Foto: Vi Kan IT
Den blinde Michael Eriksen har kun fået topkarakterer og klarer det godt i sin elevplads. Alligevel får han gang på gang afslag på job, fortæller han.

På trods af sine 22 tolvtaller er det ikke lykkedes for den 27-årige Michael Eriksen fra Næstved at finde et job som IT-tekniker.

De manglende jobtilbud skyldes, at han er blind, oplever han. Det skriver TV ØST.

Lige nu har han en elevplads i firmaet 'Vi Kan IT'. Men allerede dengang, han søgte elevplads, oplevede han, at det var sværere for ham at finde et sted.

I slutningen af maj får han sit svendebrev, og derfor er han igen på udkig efter en arbejdsplads. 

- Og jeg ser det også nu her, at man bliver sorteret fra, fordi man har et handicap, en skavank eller er anderledes. Det gør, at folk ikke tør tage chancen, siger han til Avisen.dk.   

- Det betyder, at det er svært at få en chance for at komme til samtale. Når der står i ansøgningen, at du er blind, får du et afslag på stedet. Når du så endelig kommer til samtale, så er der en vis tilbageholdenhed. Man kan fornemme, at folk er sådan lidt vævende omkring det, siger han.

Knokler uden belønning

Der har ellers ikke været en finger at sætte på Michael Eriksens præstationer på studiet eller under hans elevtid.

Han har bestået alle sine eksamener med topkarakterer på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

Og chefen hos 'Vi Kan It', Hasse Larsen, fortæller til TV ØST, at Michael Eriksen både er utrolig kompetent og dygtig. Når firmaet ikke kan tilbyde ham et fast job, skyldes det kun firmaets økonomi, forklarer han til tv-stationen.   

Udfordringer med at finde et job giver Michael Eriksen en følelse af at blive uretfærdigt behandlet, forklarer han.

- For det er ikke mine evner, der bliver set på. Det er mit handicap, der et eller andet sted, er en stopklods. Jeg ved godt, der også er andre ting på spil, så jeg vil heller ikke påtage mig en offerrolle.

- Men et eller andet sted er det en flad fornemmelse, at du knokler en vis legemsdel ud af bukserne, og så ender du med at få nej, nej, nej, fordi du har det her handicap, siger Michael Eriksen.

"Der er berøringsangst" 

Den unge IT-tekniker oplever, at arbejdsgiverne frygter, om medarbejdere med handicap har brug for særlig støtte. Det er et generelt problem for mennesker med handicaps, mener han.

- Det er over hele linjen, at det her sker. Jeg kender folk, der både har høreskader eller ikke går så godt, der også har de her problemer med at finde arbejde. Der er berøringsangst, siger han. 

Den berøringsangst undrer ham, for han synes selv, at han er god til at fortælle folk, hvad hans handicap indebærer.