Blachman: Min generation er en af de mest rædselsfulde i historien
Vi går over i verdenshistorien som den mest rædselsfulde og egoistiske generation nogensinde, mener Thomas Blachman. Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix
Vi er ved at drukne i overforbrug og forurening og vil gå over i verdenshistorien som en af de værste og mest egoistiske generationer nogensinde, mener Thomas Blachman.

Thomas Blachman skammer sig over det overforbrug, han og hans generation har gjort sig skyldige i, og den forurening, han overlader til sine børn.

X Factor-dommeren opfordrer ligefrem de unge til at skride ind og få stoppet svineriet i tide.

- De unge burde jo stoppe bilerne ude på motorvejen og få bilisterne til at æde deres egne bilnøgler. De burde jo blive miljøaktivister og sætte gang i ting, som kunne forplante sig til hele jorden. Det er jo deres planet mere, end det er vores.

- Vi kan kun undskylde, at vi har raget til os. Vi har tre gange mere, end vi nogensinde havde drømt om, at vi kunne have brug for. Og nu vil vi ikke undvære de sindssyge, materielle ting, siger han i et interview med Avisen.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Blachman har aldrig lagt skjul på, at han bruger sin tjans som dommer i X Factor til at tale til befolkningen. Foto Henning Bagger, Scanpix.

Smagløst

Det kan godt være, at mor og far er blevet gode forbrugere, men det er de unge, der kommer til at rydde op, påpeger Thomas Blachman.

- Jeg appellerer bare til, at deres lyst til at løse problemerne er større end problemerne selv. For det vil det kræve, siger han.

Politikerne tæller solgte biler og køleskabe som målestok for, hvor godt det går i samfundet, men det er ifølge Thomas Blachman helt misforstået.

- Det er smagløst. Vi vil blive husket for, at vores generation var en af de mest rædselsfulde og egoistiske generationer i verdenshistorien. Og det på trods af, at vi har haft en indbyrdes aftale om at aflevere et bedre samfund til vores børn, end vi selv har overtaget. Der er lang vej igen, mener Thomas Blachman.   

Vild opstandelse

Han har netop udgivet bogen, eller måske nærmere pamfletten, ’Længe leve den kreative masse’ som et opråb til unge, som han mener lades i stiklen af en folkeskole, der forsømmer kreativitet og idéskabelse.

Det fremgår ikke af den 52 sider lange pamflet, hvad han ønsker, de unge skal få idéer til, men indretningen af et bedre samfund ligger lige for, giver han udtryk for over for Avisen.dk.

- Hvis vi ikke passer på og hjælper dem på vej, bliver de værre end os selv. De er jo forfærdelige, som de render rundt med deres telefoner i hånden. Vi kan jo gå rundt og savne dem, til vi ikke findes mere. De er også ved at udvikle sig til forbrugere med de ambitioner, som samfundet indgyder dem. Hvilket vil sige, at de går efter ligegyldigt lort, konstaterer den 54-årige far til to børn på henholdsvis 10 og 15.

Thomas Blachman og de gode ideer

Thomas Blachman henvender sig med sin pamflet ’Længe leve den kreative masse’ til de unge´ for at vække deres kreative og ideskabende energi. Det er den vi skal leve af i dette land uden andre råstoffer, mener han. ’Jeg er det fag i folkeskolen, der ikke findes i forvejen’, mener forfatteren og udpeger sig selv som den helt rigtige til at påtage sig opdragerrollen. Blandt sine egne ideer og bedrifter fremhæver Thomas Blachman:

  • Som trommeslager komponerede han musik for jazzkvintet og brugte tolvtone-materiale fra den klassiske musik.
  • Senere eksperimenterede han med at fusionere jazz og hiphop i samarbejde med rappere. Det førte blandt andet til en Grammy i 1995.
  • En Grammy-pris faldt der også af året efter for produktionen af Caroline Hendersons  ’Cinemataztic’, der fusionerede pop med trip hop og jazz.
  • Fra 1998 til 1999 stod Blachman bag et pladeselskab, ManRec, hvis eneste problem ifølge ham selv var, at det solgte ting på nettet, før folk var klar til det.
  • Som X Factor-dommer mener han, at han har reformeret fredagsunderholdningen i tv.
  • Blachman udviklede i 2013 tv-programmet ’Blachman’ – et samtaleprogram, der skabte voldsom debat, fordi samtalerne foregik foran en nøgen kvinde.
  • Samme år lavede han underholdningsprogrammet ’Mentor’ på DR1. Konceptet er solgt til Sydamerika og har vundet tv-pris i Cannes.
  • Med programserien ’Luk mig ind – det er Blachman’ fra 2015 ville han bidrage til at bekæmpe ensomheden i Danmark. 

 

UDVID

Men han er ukuelig i sin tro på, at det kan og vil ændres. Og at det gode vil vinde en hård kamp.

- Det kan være, jeg er urealistisk sat sammen. Men jeg bliver ved med at tro på det. Jeg tror ikke, der bliver solgt noget, der ikke har en god intention og det, jeg kalder ’social skønhed’ i fremtiden. Jeg tror vi kommer til at se en vild opstandelse de næste år. Dem, der sviner mest, bliver lukket ned. Der kommer til at ske en form for selvtægt, og der vil blive startet bevægelser, der kommer langt nede fra. Forhåbentlig bliver det ublodigt, siger X Factor-dommeren.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Blachman håber, at ungdommen kan redde verden fra tidligere generationers overforbrug. Hans tro på ungdommen er også ofte kommet til udtryk med de deltagere, han har arbejdet med i X Factor. Foto Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix.

Social platform, der sparker røv

Med i hans drømme om, hvad de unge skal udrette, er også firedages arbejdsuge og en rummelighed på arbejdsmarkedet, hvor man deler det arbejde, der er, og ikke hægter nogen af. Men til gengæld får overskud til at udtænke nye ideer og nyde de virkelige værdier i tilværelsen.

Sådan en arbejdsmarkedsmodel vil kunne forebygge mange skilsmisser og livsstilssygdomme, mener Thomas Blachman. Han vil samtidig gerne mane frygt for tab af konkurrenceevne i jorden.

- Jamen, det er jo netop det, vi skal leve af. Varer fra Danmark vil da blive meget mere attraktive, hvis de er produceret på en social platform, der bare sparker røv – uden forurening, arbejdsløshed, ensomhed og sindssyge velfærdssygdomme. Hvis de kommer fra et land, der genererer og sprudler af ideer, siger han.

Det samfund ligger lige i forlængelse af det samfund, vi har nu, mener X Factor-dommeern.

- Men det kræver et løft ud af angst, middelmådighed, dem-og-os og at alle skal gå rundt og argumentere for deres egen fedterøveri, mener han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Som musiker er Thomas Blachman selv en dygtig trommeslager. Det kan du læse mere om i faktaboksen. Foto Torben Christensen, Scanpix.

Gode ideer realiserer sig selv

Det er de unge, om ikke ham, der skal få de konkrete ideer om en bedre fremtid. Ikke alle ideer er lige gode, men han vil ikke på forhånd gøre sig til dommer over, hvad der er dårlige ideer. Det regulerer helt sig selv, mener han.

- Gode ideer er opbyggelige, har en social implikation og vil det gode. Hvis der er tale om gode ideer, der virkelig kan gøre en forskel, har de også indbygget en magnetisme, der gør, at en masse mennesker vil hjælpe med at realisere dem. Også uhonoreret. Gode ideer har evnen til at realisere sig selv, fordi de skaber et energifelt, som ikke var der i forvejen, mener Thomas Blachman.