Administration 

Blachman: Min generation er en af de mest rædselsfulde i historien

Vi går over i verdenshistorien som den mest rædselsfulde og egoistiske generation nogensinde, mener Thomas Blachman. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Vi er ved at drukne i overforbrug og forurening og vil gå over i verdenshistorien som en af de værste og mest egoistiske generationer nogensinde, mener Thomas Blachman.

Thomas Blachman skammer sig over det overforbrug, han og hans generation har gjort sig skyldige i, og den forurening, han overlader til sine børn.

X Factor-dommeren opfordrer ligefrem de unge til at skride ind og få stoppet svineriet i tide.

- De unge burde jo stoppe bilerne ude på motorvejen og få bilisterne til at æde deres egne bilnøgler. De burde jo blive miljøaktivister og sætte gang i ting, som kunne forplante sig til hele jorden. Det er jo deres planet mere, end det er vores.

- Vi kan kun undskylde, at vi har raget til os. Vi har tre gange mere, end vi nogensinde havde drømt om, at vi kunne have brug for. Og nu vil vi ikke undvære de sindssyge, materielle ting, siger han i et interview med Avisen.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Blachman har aldrig lagt skjul på, at han bruger sin tjans som dommer i X Factor til at tale til befolkningen. Foto Henning Bagger, Scanpix.

Smagløst

Det kan godt være, at mor og far er blevet gode forbrugere, men det er de unge, der kommer til at rydde op, påpeger Thomas Blachman.

- Jeg appellerer bare til, at deres lyst til at løse problemerne er større end problemerne selv. For det vil det kræve, siger han.

Politikerne tæller solgte biler og køleskabe som målestok for, hvor godt det går i samfundet, men det er ifølge Thomas Blachman helt misforstået.

- Det er smagløst. Vi vil blive husket for, at vores generation var en af de mest rædselsfulde og egoistiske generationer i verdenshistorien. Og det på trods af, at vi har haft en indbyrdes aftale om at aflevere et bedre samfund til vores børn, end vi selv har overtaget. Der er lang vej igen, mener Thomas Blachman.   

Vild opstandelse

Han har netop udgivet bogen, eller måske nærmere pamfletten, ’Længe leve den kreative masse’ som et opråb til unge, som han mener lades i stiklen af en folkeskole, der forsømmer kreativitet og idéskabelse.

Det fremgår ikke af den 52 sider lange pamflet, hvad han ønsker, de unge skal få idéer til, men indretningen af et bedre samfund ligger lige for, giver han udtryk for over for Avisen.dk.

- Hvis vi ikke passer på og hjælper dem på vej, bliver de værre end os selv. De er jo forfærdelige, som de render rundt med deres telefoner i hånden. Vi kan jo gå rundt og savne dem, til vi ikke findes mere. De er også ved at udvikle sig til forbrugere med de ambitioner, som samfundet indgyder dem. Hvilket vil sige, at de går efter ligegyldigt lort, konstaterer den 54-årige far til to børn på henholdsvis 10 og 15.

Thomas Blachman og de gode ideer

Thomas Blachman henvender sig med sin pamflet ’Længe leve den kreative masse’ til de unge´ for at vække deres kreative og ideskabende energi. Det er den vi skal leve af i dette land uden andre råstoffer, mener han. ’Jeg er det fag i folkeskolen, der ikke findes i forvejen’, mener forfatteren og udpeger sig selv som den helt rigtige til at påtage sig opdragerrollen. Blandt sine egne ideer og bedrifter fremhæver Thomas Blachman:

  • Som trommeslager komponerede han musik for jazzkvintet og brugte tolvtone-materiale fra den klassiske musik.
  • Senere eksperimenterede han med at fusionere jazz og hiphop i samarbejde med rappere. Det førte blandt andet til en Grammy i 1995.
  • En Grammy-pris faldt der også af året efter for produktionen af Caroline Hendersons  ’Cinemataztic’, der fusionerede pop med trip hop og jazz.
  • Fra 1998 til 1999 stod Blachman bag et pladeselskab, ManRec, hvis eneste problem ifølge ham selv var, at det solgte ting på nettet, før folk var klar til det.
  • Som X Factor-dommer mener han, at han har reformeret fredagsunderholdningen i tv.
  • Blachman udviklede i 2013 tv-programmet ’Blachman’ – et samtaleprogram, der skabte voldsom debat, fordi samtalerne foregik foran en nøgen kvinde.
  • Samme år lavede han underholdningsprogrammet ’Mentor’ på DR1. Konceptet er solgt til Sydamerika og har vundet tv-pris i Cannes.
  • Med programserien ’Luk mig ind – det er Blachman’ fra 2015 ville han bidrage til at bekæmpe ensomheden i Danmark. 

 

UDVID

Men han er ukuelig i sin tro på, at det kan og vil ændres. Og at det gode vil vinde en hård kamp.

- Det kan være, jeg er urealistisk sat sammen. Men jeg bliver ved med at tro på det. Jeg tror ikke, der bliver solgt noget, der ikke har en god intention og det, jeg kalder ’social skønhed’ i fremtiden. Jeg tror vi kommer til at se en vild opstandelse de næste år. Dem, der sviner mest, bliver lukket ned. Der kommer til at ske en form for selvtægt, og der vil blive startet bevægelser, der kommer langt nede fra. Forhåbentlig bliver det ublodigt, siger X Factor-dommeren.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Blachman håber, at ungdommen kan redde verden fra tidligere generationers overforbrug. Hans tro på ungdommen er også ofte kommet til udtryk med de deltagere, han har arbejdet med i X Factor. Foto Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix.

Social platform, der sparker røv

Med i hans drømme om, hvad de unge skal udrette, er også firedages arbejdsuge og en rummelighed på arbejdsmarkedet, hvor man deler det arbejde, der er, og ikke hægter nogen af. Men til gengæld får overskud til at udtænke nye ideer og nyde de virkelige værdier i tilværelsen.

Sådan en arbejdsmarkedsmodel vil kunne forebygge mange skilsmisser og livsstilssygdomme, mener Thomas Blachman. Han vil samtidig gerne mane frygt for tab af konkurrenceevne i jorden.

- Jamen, det er jo netop det, vi skal leve af. Varer fra Danmark vil da blive meget mere attraktive, hvis de er produceret på en social platform, der bare sparker røv – uden forurening, arbejdsløshed, ensomhed og sindssyge velfærdssygdomme. Hvis de kommer fra et land, der genererer og sprudler af ideer, siger han.

Det samfund ligger lige i forlængelse af det samfund, vi har nu, mener X Factor-dommeern.

- Men det kræver et løft ud af angst, middelmådighed, dem-og-os og at alle skal gå rundt og argumentere for deres egen fedterøveri, mener han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Som musiker er Thomas Blachman selv en dygtig trommeslager. Det kan du læse mere om i faktaboksen. Foto Torben Christensen, Scanpix.

Gode ideer realiserer sig selv

Det er de unge, om ikke ham, der skal få de konkrete ideer om en bedre fremtid. Ikke alle ideer er lige gode, men han vil ikke på forhånd gøre sig til dommer over, hvad der er dårlige ideer. Det regulerer helt sig selv, mener han.

- Gode ideer er opbyggelige, har en social implikation og vil det gode. Hvis der er tale om gode ideer, der virkelig kan gøre en forskel, har de også indbygget en magnetisme, der gør, at en masse mennesker vil hjælpe med at realisere dem. Også uhonoreret. Gode ideer har evnen til at realisere sig selv, fordi de skaber et energifelt, som ikke var der i forvejen, mener Thomas Blachman.   

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner

røg og flammer
Nyheder

Christiansborg evakueres 

flammer og røg
Krimi

Lige nu:

Flammerne hærger Børsen 

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

Tre personer i Folketinget
Debat

Michael Dyrby: Mette på vej ud, Alex på vej ind - men Lars bestemmer

Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid

Smadrede biler og motorcykel
Nyheder

Alvorlig ulykke lukker hovedvej

Danser omfavnes
Kendte

Dansk stjerne indstiller karrieren

Nyheder

Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige

Prinsesse Benedikte portræt
Kongelige

Benedikte fylder 80:

Sådan skal hun fejres

angreb på præst i kirke
Nyheder

Nyt knivangreb i Sydney:

Fire personer stukket ned

i kirke

Retten i Glostrup
Krimi

Tændstikker på sidevej

ledte til mistænkt

danmark set fra rummet
Helt vildt

Begejstret NASA-forsker: 
Fantastiske billeder af 
Danmark

kvinde smiler
Nyheder

Milliardær-datter dræbt 

personer går ned ad trappe
Nyheder

Skarp kritik for

kræftventetider

sammensat billede af to forskellige personer
Krimi

Efterlyser gerningsmænd

til grov hadforbrydelse

monaco
Kendte

Mangler plads: Holger

Rune på husjagt 

retsbygning set udefra
Krimi

Mand sigtet for voldtægt af toårig 

humas
Krimi

Kørte stjålet Fiat 500

ind i Apple-butik 

kro med dannebrog
Mad og drikke

Historisk kro solgt

til genboen 

cyklist i regnvejr
Nyheder

Forårsvarmen holder

sig væk

kager
Kongelige

Dronningens fødselsdag

går i kage 

tv2 logo på bygning
Nyheder

TV 2 News kører igen

politi foran retsbygning
Krimi

Danmark vil kradse penge ind i London 

blomster ved indkøbscenter
Nyheder

Politi: Gerningsmand

gik efter kvinder

Kong Frederik sidder i en stol.
Kongelige

Brænder Frederik af

Folk i vandet på en strand
Nyheder

Her skal du

IKKE bade

På banen
Sport

Antonsen

vinder EM

Siden af en politibil
Krimi

Knallertkører dræbt i

sammenstød med bil

Hr. Weyse og fru Helene på stranden
Film og TV

Afsløring: Her er

Badehotellets afløser

Siamesiske tvillinger vokses sammet i hovedet.
Helt vildt

Verdens ældste

siamesiske tvillinger

er døde