Blachman: Min generation er en af de mest rædselsfulde i historien

Vi går over i verdenshistorien som den mest rædselsfulde og egoistiske generation nogensinde, mener Thomas Blachman. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Vi er ved at drukne i overforbrug og forurening og vil gå over i verdenshistorien som en af de værste og mest egoistiske generationer nogensinde, mener Thomas Blachman.

Thomas Blachman skammer sig over det overforbrug, han og hans generation har gjort sig skyldige i, og den forurening, han overlader til sine børn.

X Factor-dommeren opfordrer ligefrem de unge til at skride ind og få stoppet svineriet i tide.

- De unge burde jo stoppe bilerne ude på motorvejen og få bilisterne til at æde deres egne bilnøgler. De burde jo blive miljøaktivister og sætte gang i ting, som kunne forplante sig til hele jorden. Det er jo deres planet mere, end det er vores.

- Vi kan kun undskylde, at vi har raget til os. Vi har tre gange mere, end vi nogensinde havde drømt om, at vi kunne have brug for. Og nu vil vi ikke undvære de sindssyge, materielle ting, siger han i et interview med Avisen.dk.

Artiklen fortsætter under billedet

Blachman har aldrig lagt skjul på, at han bruger sin tjans som dommer i X Factor til at tale til befolkningen. Foto Henning Bagger, Scanpix.

Smagløst

Det kan godt være, at mor og far er blevet gode forbrugere, men det er de unge, der kommer til at rydde op, påpeger Thomas Blachman.

- Jeg appellerer bare til, at deres lyst til at løse problemerne er større end problemerne selv. For det vil det kræve, siger han.

Politikerne tæller solgte biler og køleskabe som målestok for, hvor godt det går i samfundet, men det er ifølge Thomas Blachman helt misforstået.

- Det er smagløst. Vi vil blive husket for, at vores generation var en af de mest rædselsfulde og egoistiske generationer i verdenshistorien. Og det på trods af, at vi har haft en indbyrdes aftale om at aflevere et bedre samfund til vores børn, end vi selv har overtaget. Der er lang vej igen, mener Thomas Blachman.   

Vild opstandelse

Han har netop udgivet bogen, eller måske nærmere pamfletten, ’Længe leve den kreative masse’ som et opråb til unge, som han mener lades i stiklen af en folkeskole, der forsømmer kreativitet og idéskabelse.

Det fremgår ikke af den 52 sider lange pamflet, hvad han ønsker, de unge skal få idéer til, men indretningen af et bedre samfund ligger lige for, giver han udtryk for over for Avisen.dk.

- Hvis vi ikke passer på og hjælper dem på vej, bliver de værre end os selv. De er jo forfærdelige, som de render rundt med deres telefoner i hånden. Vi kan jo gå rundt og savne dem, til vi ikke findes mere. De er også ved at udvikle sig til forbrugere med de ambitioner, som samfundet indgyder dem. Hvilket vil sige, at de går efter ligegyldigt lort, konstaterer den 54-årige far til to børn på henholdsvis 10 og 15.

Thomas Blachman og de gode ideer

Thomas Blachman henvender sig med sin pamflet ’Længe leve den kreative masse’ til de unge´ for at vække deres kreative og ideskabende energi. Det er den vi skal leve af i dette land uden andre råstoffer, mener han. ’Jeg er det fag i folkeskolen, der ikke findes i forvejen’, mener forfatteren og udpeger sig selv som den helt rigtige til at påtage sig opdragerrollen. Blandt sine egne ideer og bedrifter fremhæver Thomas Blachman:

  • Som trommeslager komponerede han musik for jazzkvintet og brugte tolvtone-materiale fra den klassiske musik.
  • Senere eksperimenterede han med at fusionere jazz og hiphop i samarbejde med rappere. Det førte blandt andet til en Grammy i 1995.
  • En Grammy-pris faldt der også af året efter for produktionen af Caroline Hendersons  ’Cinemataztic’, der fusionerede pop med trip hop og jazz.
  • Fra 1998 til 1999 stod Blachman bag et pladeselskab, ManRec, hvis eneste problem ifølge ham selv var, at det solgte ting på nettet, før folk var klar til det.
  • Som X Factor-dommer mener han, at han har reformeret fredagsunderholdningen i tv.
  • Blachman udviklede i 2013 tv-programmet ’Blachman’ – et samtaleprogram, der skabte voldsom debat, fordi samtalerne foregik foran en nøgen kvinde.
  • Samme år lavede han underholdningsprogrammet ’Mentor’ på DR1. Konceptet er solgt til Sydamerika og har vundet tv-pris i Cannes.
  • Med programserien ’Luk mig ind – det er Blachman’ fra 2015 ville han bidrage til at bekæmpe ensomheden i Danmark. 

 

UDVID

Men han er ukuelig i sin tro på, at det kan og vil ændres. Og at det gode vil vinde en hård kamp.

- Det kan være, jeg er urealistisk sat sammen. Men jeg bliver ved med at tro på det. Jeg tror ikke, der bliver solgt noget, der ikke har en god intention og det, jeg kalder ’social skønhed’ i fremtiden. Jeg tror vi kommer til at se en vild opstandelse de næste år. Dem, der sviner mest, bliver lukket ned. Der kommer til at ske en form for selvtægt, og der vil blive startet bevægelser, der kommer langt nede fra. Forhåbentlig bliver det ublodigt, siger X Factor-dommeren.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Blachman håber, at ungdommen kan redde verden fra tidligere generationers overforbrug. Hans tro på ungdommen er også ofte kommet til udtryk med de deltagere, han har arbejdet med i X Factor. Foto Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix.

Social platform, der sparker røv

Med i hans drømme om, hvad de unge skal udrette, er også firedages arbejdsuge og en rummelighed på arbejdsmarkedet, hvor man deler det arbejde, der er, og ikke hægter nogen af. Men til gengæld får overskud til at udtænke nye ideer og nyde de virkelige værdier i tilværelsen.

Sådan en arbejdsmarkedsmodel vil kunne forebygge mange skilsmisser og livsstilssygdomme, mener Thomas Blachman. Han vil samtidig gerne mane frygt for tab af konkurrenceevne i jorden.

- Jamen, det er jo netop det, vi skal leve af. Varer fra Danmark vil da blive meget mere attraktive, hvis de er produceret på en social platform, der bare sparker røv – uden forurening, arbejdsløshed, ensomhed og sindssyge velfærdssygdomme. Hvis de kommer fra et land, der genererer og sprudler af ideer, siger han.

Det samfund ligger lige i forlængelse af det samfund, vi har nu, mener X Factor-dommeern.

- Men det kræver et løft ud af angst, middelmådighed, dem-og-os og at alle skal gå rundt og argumentere for deres egen fedterøveri, mener han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Som musiker er Thomas Blachman selv en dygtig trommeslager. Det kan du læse mere om i faktaboksen. Foto Torben Christensen, Scanpix.

Gode ideer realiserer sig selv

Det er de unge, om ikke ham, der skal få de konkrete ideer om en bedre fremtid. Ikke alle ideer er lige gode, men han vil ikke på forhånd gøre sig til dommer over, hvad der er dårlige ideer. Det regulerer helt sig selv, mener han.

- Gode ideer er opbyggelige, har en social implikation og vil det gode. Hvis der er tale om gode ideer, der virkelig kan gøre en forskel, har de også indbygget en magnetisme, der gør, at en masse mennesker vil hjælpe med at realisere dem. Også uhonoreret. Gode ideer har evnen til at realisere sig selv, fordi de skaber et energifelt, som ikke var der i forvejen, mener Thomas Blachman.   

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage

Skoleskibet Danmark
Corona

Skoleskibet Danmark 

ramt af corona

Børneporno
Krimi

Gift it-mand styrede

børneporno-netværk

Langebro København
Krimi

Historisk dom:

Fartbølle skal i fængsel

Sofie Linde i gul sommerkjole
Kendte

Sofie Linde får nyt job

Jeg er så nervøs

En smadret søvgrå bil med redningsfolk omkring.
Krimi

Voldsomt sammenstød

Narkopåvirket anholdt

En flok mænd i hvide heldragter bærer på en blå sæk.
Nyheder

Byldepest opdaget

i KINA

Mørk chokolade i papir
Mad og drikke

Nyt studie:

Chokolade beskytter hjertet

– vælg den rigtige slags

Mand med isterninger foran sig.
Sundhed

15 gode råd:

Sådan overlever

du heden

To unge mænd spiller beachvolley.
Sundhed

Livsfarlig varme

Pas på hedeslag

Mand går foran facade med kæmpe klovnemund
Corona

Umulig at stoppe:

Antallet af

virussmittede eksploderer

Folk på en badebro
Nyheder

Hedebølge

i weekenden

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

passager i Københavns Lufthavn
Nyheder

Spanien-rejser aflyses i hundredvis

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef

Beredskab tilstede ved PostNords pakkesortering i Aabenraa
Krimi

Pakke lækkede syre: Ansatte blev evakueret

Aarhus Universitetshospital med helikopterlandingsplads
Krimi

Børnehavedreng fløjet

på hospitalet efter

ulykke i hængekøje

matasskilt på butiksfacade
Nyheder

Matas stopper salg af

eskimo-produkt

Sygeplejerske i beskyttelsesudstyr
Corona

To byer er hårdt ramt:

Smittetal stiger igen

En bjørn i et bur
Krimi

11-årig dræbt

af bjørne i bur

Prins William med dykkermaske og snorkel
Nyheder

Snorkel trækkes tilbage:

Risiko for kvælning

tv-værten Søren Ryge med pibe i munden
Film og TV

Efter 28 år:

Søren Ryge stopper

skilt ved rigsadvokatens kontor i københavn
Krimi

Bombetrussel tæt

på Christiansborg

Politisk kommentator Henrik Qvortrup
Nyheder

Nyt job til

Henrik Qvortrup

Hylder med bland selv-slik
Nyheder

Optisk illusion:

Bland selv-slik snyder

din hjerne

Facebooks logo
Corona

Facebook fjerner

Trump-video med

falsk information

Strand på Mallorca
Rejser

Spanien i fare

som rejsemål

Sundhedstens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde
Corona

Sætter DSB på plads:

Vi skal ikke rykke

tættere sammen

Bygningen der huser retten i Glostrup
Krimi

Årvågen betjent

afslører gerningsmand

til grov voldtægt

En turist slænger sig på en statue på et museum i Italien
Helt vildt

Ups: Turist ødelægger

kunstværk i jagten

på feriefoto

Hertuginde Meghan og prins Harry af Storbritannien
Kongelige

Meghan får medhold:

Stor afsløring stoppet

Grevinde Alexandra
Kongelige

Alexandra: Det kom

som et stort chok

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg er

den rette formand