Blachman i krig med kvindelige anmeldere: Hævn efter nøgen-tv
Ringe anmeldelser til Blachman skyldes hverken menneskesyn eller højrefløj, men at bogen er dårlig, lyder det fra Eva Agnete Selsing. Foto: Thomas Lekfeldt/Sophia Juliane Lydolph, Scanpix.
Misundelse, hævn og politiske motiver ligger bag dårlige anmeldelser af ny bog, mener Thomas Blachman. 

X Factor-dommer Thomas Blachman er ikke ligefrem blevet tiljublet af anmelderne for sin bog ’Længe leve den kreative masse’.

Pamfletten på 52 sider udgav han i denne måned som et opråb til de unge, som ifølge Blachman lades i stikken af en folkeskole, der forsømmer kreativitet og idéskabelse.

Men pamfletten er noget sjask, fastslår anmelderen Eva Agnete Selsing i Berlingske, hvor hun giver den en enkelt ud af seks mulige stjerner. Hun får stort set ikke andet ud af pamfletten end et kig ind i hjernen på en mand, der leder efter en genvej til åndelig anseelse. Dét, Eva Agnete Selsing oplever som strittende tankemylder i pamfletten, skyldes manglende deduktive evner og en for lille intellektuel ballast, mener hun.

Tilsvarende negativ er anmelderkollegaen Lilian Munk Rösing, der i Politiken konstaterer, at Blachman flopper med sin pamflet til ungdommen.

Efter en sønderlemmende kritisk gennemgang af pamfletten konstaterer hun, at X Factor-dommeren deler skæbne med vinderne af sangkonkurrencen: "Inden for tv-programmets reservat kan han føle sig som den originale, skarptslebne folkeopdrager og samfundsrevser, men når han bevæger sig udenfor, falmer hans stjerne", skriver hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Eva Agnete Selsing gav Thomas Blachman en dårlig anmeldelse. Men det hænger ifølge Blachman sammen med, at kvinder er sure på ham efter tv-program med nøgne kvinder. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen, Scanpix

Misundelse og hævn

Men kritikken preller af på Blachman, der er overbevist om, at han har sat ungdommen på sporet af en lysere fremtid.

- De der akademikere, som nu skal sidde og lege elite over for mig, skulle skamme sig. Jeg er sgu da det menneske, der kan få folk til at stå op om morgenen. Jeg er sgu da det menneske, der kan hidkalde fornuften i de unge mennesker og fortælle dem, at det er uklædeligt ikke at være nysgerrige. De skulle kysse min hånd, for om 5-10 år er vi meget mere ustyrlige, fandenivoldske, lykkelige og idé-genererende. På grund af folk som mig, der gider at sætte sig ned og skrive sådan noget, siger han.

Misundelse er et af motiverne bag den hårde kritik, mener Thomas Blachman.

- Selvfølgelig er det ad helvede til problematisk for de såkaldt intellektuelle, for hvor ville de gerne selv have genopfundet pamfletten, som ikke har eksisteret siden 70’erne som udtryksform over for unge. Den kreative klasse er blevet overhalet i en sådan grad, at den ligger ude i rabatten, mener han.

Hævn fra kvindefronten er et andet motiv, tror Blachman.

- Jeg lavede jo det her dameprogram. (Samtaleprogrammet ’Blachman’, der skabte voldsomt røre, fordi samtalen foregik foran en nøgen kvinde, red.) Men en del kvinder blev rigtig sure på mig og syntes, jeg var en charlatan, eller jeg ved fandme ikke hvad. Og nu er lejligheden her så til at smadre mig, selv om jeg ikke har haft andet end gode intentioner, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Thomas Blachman inviterede i en række tv-programmer i 2013 en række mænd ind til en snak om kvinder, mens en nøgen kvinde poserede foran dem. Det er ifølge Blachman nu årsagen til, at han er upopulær hos kvinder. Her taler han med forfatteren Jan Sonnergaard. Foto: DR

Højreorienteret kritik

Det konkrete i kritikken fra Eva Agnete Selsing, der er filosof og debattør med ståsted til højre for midten, gider Blachman slet ikke forholde sig til.

- Jeg ville være dybt bekymret, hvis en kvinde som hende med sit højreorienterede menneskesyn gav mig fem stjerner. For så var mit projekt mislykket. Hun er om nogen dét, jeg er i opposition til, fastslår han.

Eva Selsings kommentar til den svada er kortfattet, men understreger hendes pointe:

- Nåda. De ugode anmeldelser skyldes desværre hverken højrefløj eller menneskesyn, men at Blachman har skrevet noget, som er meget dårligt, skriver hun til Avisen.dk.

Hvad Lilian Munk Rösings kritik angår, har hun ifølge Thomas Blachman fuldstændig fået hans geniale fortælleform galt i halsen, når hun kritiserer ham for i pamfletten at tale med forskellige tunger: Den revolutionæres, despotens, profetens, damebladets og Business School-rektorens.

- Det er jo humor. Det er det, de unge elsker mig for. Det geniale ligger i at råbe og skrige ad dem og derefter tale enormt kærligt til dem. Det er fantastisk – en blomst af stemninger. Man kan ikke lave en kreativ bog, der ikke flagrer, mener han.

Lilian Munk Rösing har ikke ønsket at kommentere Blachmans gensvar. 

Hul igennem til de unge

Med pamfletten har Thomas Blachman fået hul igennem til de unge, forsikrer han. Så mange følger opfordringen i pamfletten til at ringe til ham, at han føler sig som en ny Tine Bryld – socialrådgiveren og radioværten, der i årtier rådgav unge om stort set alt. Nogle henvendelser er kommet bag på ham.

- I går fik jeg den sødeste sms fra en fyr, med en IQ på 126, hvor det normale er 96. Han var kreativ, men havde brugt hele sin skoletid på at være almindelig og krybe langs panelerne ligesom alle andre. Han havde fået et knæk, men var glad for pamfletten, fordi den forpligtede ham til at tage sig sammen og indse, at han er lige så meget værd som andre. De sprudlende begavelser har brug for lige så meget motivation til at stå fast på, hvem de er, siger Thomas Blachman.

Men ikke alle henvendelser handler om ideer og fremtid, må han konstatere.

- Nogle fortæller, at de har problemer med udseendet, men der må jeg bare spørge, hvordan fanden de tror, jeg har det, fortæller Thomas Blachman.