VORES VALG

Blåt nej til at øremærke barsel

Det er op til familierne selv at bestemme hvordan de vil tilrettelægge deres barsel, siger ligestillingsminister.
Ligestillingsministeren vil ikke tvinge mænd til at tage barsel.
Ligestillingsministeren vil ikke tvinge mænd til at tage barsel. Foto: Doreen Dotto/GNU

Øremærket barsel til mænd - nej tak! Den klare melding fra ligestillingsminister Lykke Friis (V) er, at hun under ingen omstændigheder vil støtte et forslag om at øremærke barsel til mænd.

Den røde blok fra De Radikale til Enhedslisten foreslår endnu en gang at give mænd ret til tre måneders barsel, men det bliver ikke med ligestillingsministerens opbakning. Det er noget, familierne selv skal tilrettelægge, mener hun.

"Vi har i Danmark en af verdens mest fleksible barselsorlover. Det skal være op til den enkelte familie fortsat at beslutte sig for, hvordan man ønsker at organisere sig derhjemme. Det skal staten altså ikke blande sig i," siger Lykke Friis til Newspaq.

En af rød bloks pointer er, at barsel til mænd fortsat er tabu på mange arbejdspladser, og en øremærkning kan være med til at løse op for det og dermed få flere til at tage en periode derhjemme med den lille ny.

"Man kan jo opnå meget ved hjælp af tvang, men det er altså ikke den måde, jeg ønsker at føre ligestillingspolitik på, ligesom jeg heller ikke ønsker at tvinge virksomheder til, at der skal være flere kvinder i bestyrelser," konstaterer Lykke Friis.

Ligestillingsministeren opfordrer til gengæld mændene til at tage al den barsel, de kan, og hun roser de virksomheder, der gør ekstra ud af at mændene får barselsorlov.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.