Bjørnen er vågnet - og den finder sig ikke i noget

Verden
Rusland invaderede denne uge et naboland og lod bomberne regne over det. Den russiske bjørn er vågnet op, og den finder sig ikke i provokationer. Vesten har fejlet ved ikke at gribe ind, mener militærekspert.

Det lille land Georgien begyndte sidste uge en livsfarlig omgang af legen 'Bjørnen sover'.

Mens Ruslands præsident holdt ferie på Volga-floden og premierminister Vladimir Putin var til OL, så angreb Georgien den lille udbryderrepublik Sydossetien. Georgierne vidste udmærket, at russerne betragter Sydossetien som russisk. Men det kunne jo være, at den russiske bjørn sov.

Det gjorde den ikke. Bjørnen viste tænder, smed georgierne ud af Sydossetien og bombede i samme omgang store dele af Georgien.

Krigen i Georgien er det seneste eksempel på, at Rusland har skruet op for kampgejsten. Under Vladimir Putin har russerne for første gang siden Den Kolde Krig indført patruljer med bombefly over Europa – syv gange i år har flyene været så tæt på Danmark, at danske jagere måtte i luften. I Middelhavet er den russiske flåde rykket ud, og på Nordpolen plantede russerne sidste år et russisk flag for at gøre krav på den vigtige og måske olierige plet.

Stormagt med muskler

Den danske militærekspert Mikkel Vedby Rasmussen ser en lige linje fra bombeflyene i Danmark til krigen i Georgien.

»Russerne er i stigende grad begyndt at vise de militære muskler – og vise, at de foretrækker militær magt frem for samtaler og forhandlinger. Det er desværre en meget gammeldags og farlig måde at løse problemer på,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, der er leder af Dansk Institut for Militære Studier.

Rusland var efter Sovjetunionens fald præget af dårlig økonomi og svækket international magt. Men de seneste otte år har Vladimir Putin rettet op på økonomien – og samtidig krævet, at Rusland atter bliver respekteret som stormagt. Bombeflyvninger, krav på Nordpolen og trusler mod USA's planlagte missilskjold i Europa har igen og igen sat Rusland på Vestens dagsorden. Og fået nationalfølelsen til at eksplodere i Rusland.

Symbol eller trussel?

Ruslandseksperten Karsten Jakob Møller fra Dansk Institut for Internationale Studier er enig i at den russiske bjørn er vågnet. Men han advarer mod at tro, at den er ved at gå amok.

»Georgien er et meget specielt tilfælde, og det er vigtigt at huske, at Georgien altså selv åbnede konflikten ved at rykke ind i Sydossetien. Bombeflyene og kampen om Nordpolen handler mere om at vise, at Rusland er tilbage som stormagt. Det er symbolske handlinger, mens Georgien handlede om at sætte georgierne på plads,« siger han og peger på, at de russiske bombefly er 50 år gamle og ude af stand til at true ret mange vestlige lande.

I USA, NATO og på Dansk Institut for Militære Studier er man mere bekymrede.

»Rusland har invaderet et suverænt land og truer en demokratisk regering valgt af sit folk. Sådan opførsel er uacceptabel i det 21. århundrede,« sagde USA's præsident George W. Bush i går.

Ekspert: »Kæmpe fejl«

Både EU og USA er bekymrede over angrebet, da georgierne forhandler om at blive medlem af forsvarsalliancen NATO. Havde Georgien været medlem i dag, ville resten af medlemmer, inklusiv Danmark, faktisk været forpligtet til at forsvare georgierne.

Mikkel Vedby Rasmussen mener derfor, at Vesten burde have handlet hårdere over for den russiske bjørns angreb på sin nabo.

»Hvis de får lov til det her i Georgien, hvor gør det så næste gang? I de baltiske lande? I Arktis? Det, at Bush ikke reagerede hårdere på den her invasion, tror jeg vil blive regnet blandt hans største fejltagelser.«

faktaboks

Rusland rasler med sablen

Med Vladimir Putin i spidsen er Rusland de seneste otte år blevet rigere og rigere. Men det store land er samtidig begyndt at optræde mere aggresivt på den internationale scene. Russiske bombefly flyver rundt over Europa, krigsskibe patruljerer Middelhavet, og Ruslands hær er i krig i det pro-vestlige Georgien.

Tidslinje:

1991: Sovjetunionen går i opløsning og opdeles i 15 uafhængige stater.

1999: Vladimir Putin indtræder som præsident. Han forbedrer økonomien og forsøger at bringe Rusland tilbage som supermagt.

2004: Rusland beskyldes for at blande sig i valgkampen i den tidligere sovjetrepublik Ukraine. Under valget bliver den anti-russiske kandidat, Viktor Jusjtjenko, forgiftet og er tæt på at dø.

2006-2007: Den tidligere russiske agent, Aleksander Litvinenko, forgiftes i Storbritannien og dør. Hans venner beskylder Rusland for at stå bag. Sagen udvikler sig til en international krise, og Rusland lukker blandt andet British Council i Sankt Petersborg.

August 2007: For første gang siden Den Kolde Krig genoptager Rusland langdistance-togter med bombefly over Europa. Alene i år har russiske fly i syv tilfælde været så tæt på Danmark, at det har udløst alarmer i det danske flyvevåben.

August 2007: En russisk ubåd planter et russisk flag på havbunden ved Nordpolen. Russerne mener, området tilhører Rusland, selvom en række andre lande inklusiv Danmark også gør krav på Nordpolen.

December 2007: Rusland begynder sit første større flådetogt i Middelhavet siden Sovjetunionens opløsning.

August 2008: Den tidligere sovjetrepublik Georgien invaderer Sydossetien, som reelt har uafhængighed, selvom det ligger i Georgien. Rusland angriber øjeblikkeligt georgierne for at beskytte det russisk-venlige Sydossetien.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet