Betonbisser skal vænne sig til massagebriksen
Ansatte i byggeriet har siden 2010 haft adgang til gratis behandling hos kiropraktor, fysioterapeut, massør eller zoneterapeut, hvis de har arbejdsrelaterede skavanker. Foto: Colourbox
Medlemmer af 3F Byggegruppen har via deres pensionsordning en sundhedsordning. Kun hver 20. har dog benyttet sig af den i 1. halvår 2011.

Det tager på kroppen at grave huller, bygge huse eller anlægge motorveje.

Mange bygningsarbejdere må forlade branchen på grund af nedslidning. Alligevel benytter kun et fåtal sig af den forebyggende sundhedsordning, som alle medarbejdere i byggeriet siden 2010 har haft adgang til.

Nye tal viser, at godt 2.000 medlemmer af 3F Byggegruppen i 1. halvår af 2011 havde fået behandling via PensionDanmarks sundhedsordning, der giver dem adgang til forebyggende behandling hos en kiropraktor, fysioterapeut, massør eller zoneterapeut, hvis de har arbejdsrelaterede skavanker.

Det svarer til 4,7 procent af de i alt 42.352 medlemmer af 3F Byggegruppen, som havde adgang til sundhedsordningen på det tidspunkt.

Til sammenligning havde 10.392 af alle 138.618 PensionDanmark-medlemmer med adgang til sundhedsordningen brugt den i 1. halvår 2011. Det svarer til 7,5 procent.

Ifølge Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, tager det tid at få byggearbejderne til at bruge ordningen.

"Sundhedsordningen i byggeriet er relativ ny. Det forklarer, at anvendelsesgraden er lidt lavere end for de grupper, der har haft ordningen i flere år. Men brugen af ordningen er stødt stigende, og al erfaring viser, at 10 procent vil gøre brug af ordningen i løbet af et år, når den har stabiliseret sig," siger han til Newspaq.

Desuden består byggeriet af mange mindre håndværksvirksomheder uden kantine, opslagstavle og intranet.

"Derfor er der en stor kommunikationsopgave for Dansk Byggeri og 3F i at sikre, at byggebranchens folk er bekendt med ordningen," siger Torben Möger Pedersen.

Som ansat kan man benytte sig af én af de 120 sundhedscentre landet over. Man bestiller selv tid via nettet, uden om egen læge, og er garanteret plads inden for fire dage.

Der er heller ingen grænse for, hvor mange behandlinger, du kan få. Det afgøres i dialog mellem medarbejderen og personalet på sundhedscentret.

"Vi vil gerne have, at folk kommer så tidligt, at små skader ikke bliver til store skader og sygefravær," siger Torben Möger Pedersen.

Et besøg hos f.eks. kiropraktoren er da også en god idé, viser PensionDanmarks løbende tilfredshedsundersøgelser.

Tre ud af fire, der har været sygemeldt, mens de har fået behandling, vurderer selv, at behandlingen har bragt dem hurtigere tilbage i job.

93 procent af brugerne er tilfredse eller meget tilfredse med ordningen, der kom med i byggeriets overenskomster i 2010.

I forbindelse med forårets overenskomstforhandlinger håber Torben Möger Pedersen, at også ansatte inden rengøring og restauration kommer med i sundhedsordningen.

Det betyder, at 180.000 erhvervsaktive i 2012 vil have adgang til en forebyggende sundhedsordning via PensionDanmark.