Administration 

Berygtede bjergkrigere bremser Darjeeling the

Darjeeling højderne i Vestbengalens Ghorka-område (Foto: CC BY wikimedia Anilbharadwaj125)

Gorkhaer i det nordlige Indien vil have deres egen delstat og blokerer vejene for at gennemtvinge en løsning.

Morgenstunden med en kop af den fine Darjeeling the er alvorligt truet for tiden. De tidligere så frygtede knivsvingende gorkhaer har taget moderne våben i hånd og blokerer for eksporten af verdens måske mest berømte the.

Gorkha Janmukti Morcha (GJM) hedder bevægelsen, og den vil etablere egen delstat i det allernordligste Indien med navnet Gorkhaland. Og nu er de altså gået ind i den ”endelige kamp,” som det hedder, skriver Times of India, og i direkte konfrontation med myndighederne.

En væsentlig del af kampen er en indtil videre endeløs vej-blokade, der startede den 3. august. Den forhindrer eksporten af ”champagnen af alle the-sorter”, som den historisk har været branded.

Bag konflikten står regeringens beslutning om at skære delstaten Andhra Pradesh over og oprette en ny delstat med navnet Talangana.

Mener det

Striden i Darjeeling blussede op for en måned siden, og ordene er store fra GJM’s leder Bimal Gurung. Han taler om at ofre sit liv for sagen “med et smil og navnet Gorkhaland på læben,” selv om bevægelsens intentioner indtil videre er demokratiske og ikke-voldelige.

Det har været sporadisk uro, ikke mindst ved ligfærden for Mangal Singh Rajput, der satte ild til sig selv for sagen den 30. juli og døde en uge senere. Store folkemængder mindedes Raiput som en martyr for sagen i Kalimpongs gader.

Flere byer udover Kalimpong har været blokeret af Morcha tilhængere både fra hinduistiske og muslimske grupper. Gorkhaerne holder til i den nordligste spids af Vestbegalen.

Der er sendt en delegation til Delhi for at mødes med ledende politikere fra de radikale BJP-parti, kongresmedlemmer fra hjemstaten Vestbengalen og andre med sympati for sagen.

Konflikt

Ledelsen i delstaten Vestbengalen og GJM-bevægelsen står stejlt imod hinanden, hvilket tyder på kommende konfrontationer i gaderne, mener Indian Express. Flere har været arresterede. Politibiler afbrændt. Folkemængder har været samlet udenfor politistationen for at få aktivisterne frigivet.

Arbejdet i Darjeelings themarker er paralyseret, fordi aktivisterne har etableret vejblokader. Turisterne, af hvilke der normalt er mange, har forladt området ad biveje af frygt for uroen.

Gorkhaland, skulle delsteten opstå i sidste ende, omfatter udelukkede områder på omkring 3.000 kvadratkilometer, hvor ca. 1,8 millioner gorkhaer bor. De 74 the-plantager i området har erklæret krise. De eksportere 65 procent af deres produktion. Heldigvis for dem er den bedste the høstet tidligere på året.

Talangana

Midt i august besluttede regeringen i Delhi, at de ville acceptere en ny delstat skåret ud af den enorme Andhra Pradesh med 85 millioner indbyggere og kalde den Talangana. Ansøgningen om dette har ventet i samfulde 9 år og været på tegnebordet et halvt århundrede, men så pludselig skete det.

Kritikere mener, at der må være tale om politisk opportunisme fra regeringskoalitionens side op til 2014 valget. Oprettelsen skal dog først vedtages i parlamentet.

Få dage efter meddelelsen vågnede Gorkhaerne op til dåd og krævede det samme. Også andre områder med navne som Bodoland og Bundelkhand dukkede op med krav om nye politiske enheder.

Talangana, hvis vedtaget, bliver en ganske stor delstat med 36 millioner borgere. Den vil omfatte Andhra Pradesh’s nuværende hovedstad Hyderabad. Talangana har gennem årene været udsat for særdeles voldelige uroligheden med maoistiske rebeller (Naxalitterne).

Der er gået 60 år siden Indiens selvstændighed, og debatten om etniske og sproglige grænser eller politiske skal forme landets struktur er aldrig blevet færdig. Politiske partier kan være overordentligt stærke i delstater men have ringe indflydelse i det nationale spil, skriver kinesiske Global Times.

Effekt

Indtil videre er problemerne fra Darjeeling gået rimelig stille for sig i Storbrittannien, hvor store dele af befolkningen dårligt kan vågne uden en kop krydret Darjeeling the med mælk, men lagrene holder ikke evigt.

Ved at blokere vejene risikerer gorkhaerne at ødelægge juli-august høsten på 3 millioner kilo går tabt, svarende til en tredjedel af årets produktion, skriver Guardian. Lagre på plantagerne kan ikke rumme den nye høst.

Blokaderne forhindrer blandt andet lastbliver med trækul i at komme frem til plantagerne, hvor ovne tørrer de grønne the-blade. Kvinderne, der plukker the’en, betales delvis med ris, og den betaling når heller ikke op til plantagerne.

Historie

Gorkha-delen af Vestbengalen blev oprindelig regeret af gorkha-kongerne af Nepal, men britiske kolonistyrker erobrede området. Spiren til områdets the-industri blev plantet af en skotsk læge i 1841, der plantede sjålne kinesiske the-frø udenfor sit sanatorium, forklarerwikipedia.

Bakkerne i det nordlige Vestbengalen ligger i omkring 2 kilometers højde og er perfekte til the-dyrkning.

Gorkhaernes ønske om at blive en autonom delstat i Indien går mange år tilbage. I 1986-88 blev striden voldelig og omkring 1.200 mennesker mistede livet i Darjeelings bakkere.

Delvis autonomi

Resultatet blev en aftale om delvis autonomi for Darjeeling Gorkha Hill Council indgået mellem Vestbengalen, Indiens nationale styre og Gorkhaernes befrielsesfront.

Administrator af the Hill Council blev lederen af befrielsesfronten. I 2008 blev han forstødt af sociale og politiske bevægelser og den nuværende leder af GJM, Bimal Gurung. Sidstnævnte har styret siden uden at være valgt.

I 2012 blev The Hill Council erstattet af en enhed kaldet Gorkhaland Territorial Administration (GTA) med samme ledelse. Bimal Gurund har nu grebet chancen og prøver atter at opnå den etniske gruppes mål om et Gorkhaland.

Forhandlinger

Politikerne i Delhi og Vestbengalen har indvilliget i at forhandle med gorkhaerne, skriver Times of India. Begge parter opfordrer gorkhaerne til at stoppe deres endeløse blokade, fordi den skader befolkningen og områdets økonomi. Talrige nepalsesiske gæstearbejdere er fanget i krisen.

Forhandlingerne bliver med alle partier, der er tilhængere af en ny delstat. Spændingerne er rimelig store. Befolkningen blev opfordret til at holde sig indendøre under Vestbengalens premierministers besøg i området for to dage siden, skrev India Today.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

helle thorning schmidt i grøn jakke
Nyheder

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret